20+ godina
sa vama
američko tržište

Wall Street: Nasdaq uzletio blizu rekorda

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Nasdaq Composite ojačao je za oko 0,6% i završio blizu rekordne visine u petak, ostvarivši jedinu sedmičnu pobjedu među glavnim mjerilima.

Tehnološki bogat indeks porastao je 0,7%, dok je S&P 500 dodao 0,1%. Dow Jones Industrial Average u međuvremenu je pao za 208 bodova ili otprilike 0,5%.

Tehnološke dionice potaknule su tržište uoči nadolazeće zarade. Nvidia je ojačala oko 0,7%, a dionice Mete, Amazona, Microsofta i Netflixa također su bili viši. Što se tiče zarade, HCA Healthcare izgubio je 10% nakon što je izvještaj o poremećajima zbog uragana pogodilo njegovu tromjesečnu zaradu i smjernice za cijelu godinu, dok su dionice Colgate-Palmolive pale 4% nakon što je firma smanjila donju granicu svoje procjene prodaje za ovu godinu.

Prinos 10-godišnjih državnih obveznica značajno se ohladio od svojih tromjesečnih najviših vrijednosti nakon što je probio granicu od 4,25% tokom zasjedanja u srijedu. U petak se trgovalo oko 4,21 posto, prenosi SEEbiz.

"Prinosi su značajno porasli, pa mislim da je to problem za dioničko tržište", rekao je Phillip Colmar, izvršni partner i globalni strateg u MRB Partners. "S jedne strane, imate pristojnu zaradu, ali onda završite sa smanjenjem stopa, što bi trebalo biti pozitivno." Međutim, stope koje su sada važne su prinosi na obveznice, rekao je. "To je izazvalo mnogo neizvjesnosti i dobivate neku vrstu probave."

Ovi potezi uslijedili su nakon mješovitog dana na Wall Streetu. Nasdaq se pridružio S&P 500 i završio sesiju u porastu u četvrtak, ponajprije zaslugom Tesle.

I S&P 500 i Dow bili su na putu da prekinu šestosedmični pobjednički niz. Prvi je pao 1% sedam dana do danas, dok je drugi pao za oko 2,7%. Nasdaq, u međuvremenu, bilježi svoj sedmi sedmični porast, napredujući 0,1% ove sedmice.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba