20+ godina
sa vama
povlačenje dionica

Wall Street: Pad indeksa zbog eskalacije na Bliskom istoku

Autor: Biznis.ba
Foto: Wall Street
Dionice su se povukle u utorak jer su rastuće napetosti na Bliskom istoku izlile vodu na entuzijazam ulagača nakon snažnog tromjesečja.

Dow Jones Industrial Average pao je za 173,18 bodova, ili 0,41%, na 42.156,97. S&P 500 se povukao za 0,93% na 5.708,75, dok je Nasdaq Composite izgubio 1,53% i završio na 17.910,36.

Sirova nafta West Texas Intermediate skočila je nakon što su Izraelske odbrambene snage rekle da Iran ispaljuje projektile na zemlju. CBOE indeks volatilnosti (VIX), poznat i kao mjerač straha na Wall Streetu, premašio je 20 na svojoj najvišoj tački dana, naglašavajući rastuću zabrinutost među trgovcima.

Ali nafta se smirila na najvišim razinama, a dionice su se pomaknule s najnižih razina nakon napada Irana jer su se trgovci nadali da će šteta i naknadna osveta Izraela biti minimalne.

"Strah od zaraze uvijek je destabilizirajući", rekao je Keith Buchanan, viši upravitelj portfelja u Globalt Investmentsu. "Osim, naravno, najvećeg utjecaja na živote, tržišta primaju izravan udarac kada postoje sile koje gotovo obećavaju određenu razinu destabilizacije."

Više od 3 od svakih 5 dionica S&P 500 bile su niže tokom sesije, naglašavajući široke probleme za tržište. No, nazivi energetskih firmi značajno su se razišli nakon izvještaja za Bliski istok, pri čemu je sektor S&P 500 porastao za više od 2%, prenosi SEEbiz.

Tehnička imena osjetila su najveći teret pada u utorak, objašnjavajući goleme gubitke Nasdaqa. Tesla, Nvidia i Apple završili su dan u padu. No, Meta Platforms, matična firma Facebooka, suprotstavila se ovom trendu, objavljujući unutardnevni maksimum svih vremena.

Dionice male kapitalizacije također su pretrpjele udarac, s Russell 2000 padom od 1,5%.

Trgovci su također pratili štrajk članova Međunarodne udruge dužobalnih radnika na istočnoj i obali Meksičkog zaljeva. Iako potrošači možda neće odmah osjetiti pad, obustava bi mogla koštati američka ekonomija stotine miliona dolara.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba