20+ godina
sa vama
pozitivan smjer

Cijene bakra nastavile oporavak

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Bakar je produžio svoj oporavak od najnižeg zatvaranja u pet mjeseci jer su nalozi za povlačenje metala iz skladišta Londonske berze metala sugerirali da je pad potražnje u Kini možda dosegnuo dno.

Tromjesečni futuresi porasli su 1,3% od 15:11. u Londonu, djelomično potaknut najvećim otkazivanjem LME bakra od aprila.

Dobitak dolazi nakon što je porast izvoza katoda iz Kine u mrežu LME uzrokovao pad cijena bakra za 19% u odnosu na rekord iz maja. Kina čini više od polovice globalne potrošnje bakra, a izvoz, u kombinaciji sa slabim industrijskim podacima, potkopava rast oko njezinih izgleda potražnje u podatkovnim centrima umjetne inteligencije.

Od tada se ponovno otvorio arbitražni okvir za uvoz rafiniranog bakra u Kinu, uzrokujući porast premija za tamošnji metal, dok su narudžbe za povlačenje jedinica s LME-a počele rasti. Podaci LME-a u ponedjeljak pokazali su da su zalihe na jamstvu pale za 7375 tona.

U međuvremenu, globalni ulagači oprezno se vraćaju kupnji dionica, obveznica i robe, sedam dana nakon kolapsa tržišta zbog straha od usporavanja globalne ekonomije, prenosi SEEbiz. Bakar je porastao krajem prošle sedmice nakon znakova otpornosti na američkom tržištu rada, smanjivši peti tjedan gubitaka potaknutih strahovima o globalnim ekonomskim izgledima.

Bakar bi se mogao vratiti prema 9.100 dolara po toni zbog zabrinutosti oko mogućnosti popuštanja globalne recesije, navodi Jinrui Futures Co. u bilješci. Ulagači još uvijek čekaju jasnije smjernice iz makroekonomije i više smanjenja zaliha, dodaje se.

Ipak, prema Macquarie grupi, rast bakra mogao bi biti ograničen zbog globalnog viška.

"Ažuriranja potražnje i poboljšana proizvodnja gurnule su tržište na višak ranije nego što se očekivalo", a očekuje se da će se to zadržati sljedeće dvije godine, napisali su analitičari predvođeni Alice Fox u bilješci poslanoj e-poštom u ponedjeljak. Procjenjuju da će bakar biti u prosjeku 9000 dolara po toni do kraja ovog kvartala i 9175 dolara za 2025.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba