20+ godina
sa vama
bliski istok

Geopolitičke tenzije podižu vrijednost zlata

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Cijene zlata stabilizirale su se na međunarodnim tržištima budući da su ulagači u potrazi za sigurnim utočištem u razdoblju eskalacije napetosti na Bliskom istoku preusmjerili dio novca u dolare.

Cijena zlata bila je oko podneva niža za 0,4 posto nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 2,653,26 dolara po unci. Jučer je bila poskočila za jedan posto, na 2,662,82 dolara.

Na početku najnovijeg razdoblja napetosti na Bliskom istoku prošli četvrtak bile su dosegnule rekord od 2.685,42 dolara.

Na američkom tržištu zlatom se danas u terminskim ugovorima trgovalo po 0,6 posto nižoj cijeni, od 2.674 dolara po unci. Jučer je zaključilla trgovinu u plusu 0,9 posto.

Ulagači su u utorak krenuli u kupovinu zlata nakon naznaka da bi se Iran sprema napasti Izrael, nakon vala napada na vojne i političke dužnosnike libanonskog Hezbollaha u proteklim sedmicama i poruke izraelskog premijera "iranskom narodu" da mogu "dosegnuti u svaki zakutak Bliskog istoka" kako bi "zaštitili svoj narod i svoju zemlju".

Iran je jučer poslijepodne izveo raketni napad na Izrael, a u srijedu je poručio da je njegov odgovor time završen. Tel Aviv je pak najavio "posljedice".

U srijedu uzlet cijena zlata zakočio je val kupovina dolara, koji ulagači također smatraju sigurnim utočištem u kriznim vremenima.

- Cijena zlata tek je pod kratkoročnim pritiskom zbog jačeg dolara, ali okruženje je i dalje ekstremno povoljno za zlato, rekao je Carlo Alberto De Casa.

Od početka godine cijene zlata porasle su za 28 posto, potaknute, između ostalog, ublažavanjem američke monetarne politike, prenosi SEEbiz.

Cijene platine bile su danas više za jedan posto, dosegnuvši 995,95 dolara. Još je snažnije poskupio paladij, za 1,6 posto, na 1.010,24 dolara.

Najskromnije je danas porasla cijena srebra, za 0,1 posto, na 31,43 dolara.

Fed je u septembru snizio ključne kamatne stope za pola postotnog boda, uz zaključak predsjednika Jeromea Powella da je borba protiv inflacije završena. Centralna banka signalizirala je da će težište sada prebaciti na tržište rada, s obzirom na podignutu procjenu stope nezaposlenosti u ovoj godini za 0,4 postotna boda, na 4,4 posto.

Pozornost trgovaca preusmjerava se sada na izvještaj o zapošljavanju u SAD-u u septembru koje će biti objavljeno u petak.

U augustu zapošljavanje je ubrzalo, ali se zadržalo osjetno ispod mjesečnog prosjeka unatrag godinu dana. Stopa nezaposlenosti zadržala se pak na 4,2 posto, blizu najviše razine od oktobra 2021. godine, uz približno 7,1 milion nezaposlenih, za oko 800 hiljada više nego u augustu 2023. godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba