20+ godina
sa vama
SAD

Bitcoin bankomati među najvećim prijetnjama za kriptovalute

Autor: Biznis.ba
Foto: X.com
Bitcoin bankomati su sve prisutniji u Sjedinjenim Državama i, kažu neki stručnjaci, brzo rastuća prijetnja kibernetičkog kriminala.

Bankomati koji posluju s bitcoinima slični su svojim gotovinskim inačicama: postoje PIN-ovi za ulaz i naknade za podizanje.

Međutim, za razliku od bankomata s gotovinom, visoka vrijednost kriptovaluta čini ih glavnim metama hakera. Dakle, dok bankomat s gotovinom ušuškan između grickalica i energetskih pića na benzinskoj pumpi možda neće privući mnogo pozornosti, bitcoin bankomat dobiva više pažnje od loših glumaca.

"Jasno je da su ovi strojevi posebno ranjivi i na fizičke i na kibernetičke prijetnje, što ih čini glavnom metom za hakere i lopove", rekao je Timothy Bates, klinički profesor kibernetičke sigurnosti na Fakultetu za inovacije i tehnologiju Sveučilišta u Michiganu.

Bitcoin bankomati mogu biti osjetljivi na napade u kojima hakeri instaliraju zlonamjerni softver na strojeve kako bi uhvatili privatne ključeve, ukrali sredstva ili manipulirali transakcijama, što je Bates rekao da je "posebno zabrinjavajuće za bankomate koji možda neće primati redovita ažuriranja softvera ili sigurnosne zakrpe." Mrežne ranjivosti također su slaba točka. "Ako mrežna komunikacija stroja nije adekvatno osigurana, napadači mogu presresti prijenos podataka između bankomata i poslužitelja, što dovodi do krađe podataka ili neovlaštenog pristupa", rekao je Bates.

Bilo da se radi o hakerima ili prevarantima, vlada oglašava uzbunu zbog bitcoin bankomata. Savezna komisija za trgovinu izvijestila je ove sedmice da su incidenti prijevara porasli za 1000% od 2020., prenosi SEEbiz.

Ironično, rizici bitcoin bankomata izravno su povezani s njegovim prednostima, prema Joeu Dobsonu, glavnom analitičaru Mandianta, firme za kibernetičku sigurnost u vlasništvu Google Clouda. Bitcoin je decentraliziran, bez dopuštenja i nepromjenjiv.

"Transakcija se ne može poništiti ili opozvati ako su sredstva položena na krivu adresu", rekao je Dobson.

I dok mnogi kripto bikovi smatraju da je nedostatak upravljanja bitcoinom privlačan, to može biti problematično u bankomatima.

"Ne postoji upravno tijelo unutar bitcoina koje bi određivalo tko može ili ne može voditi bitcoin bankomat, stoga mnoge neovisne organizacije upravljaju bankomatima", rekao je Dobson.

Postoje i stari kriminalni trikovi koji bi se mogli poništiti u tradicionalnoj bankarskoj situaciji, ali u svijetu bitcoina to nije tako. Na primjer, neko bi mogao zlonamjerno ubaciti svoje osobne potvrde o uplati u hrpu u banci, navodeći ljude da polože novac na njihov račun. "Sličan napad može se dogoditi s bitcoin bankomatima", rekao je Dobson.

"Ako napadač kompromitira bitcoin bankomat, može promijeniti adresu novčanika primatelja (ili 'broj računa'), čime učinkovito krade sredstva korisnika."

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba