20+ godina
sa vama
najveća kriptovaluta

Bitcoin prvi put od početka augusta iznad 65.000 dolara

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Bitcoin (BTC) se vratio na razine koje nisu viđene u gotovo dva mjeseca nakon što je prešao granicu od 65.000 dolara.

Najvećom kriptovalutom prema tržišnoj kapitalizaciji trgovalo se za 65 400 USD u vrijeme objave ovog teksta, što je porast od 2,7% u posljednja 24 sata. Širi CoinDesk 20 Index porastao je 1,6% u istom vremenskom okviru, s Cardano (ADA), Avalanche (AVAX) i NEAR Protocol (NEAR) koji su nadmašili napredak bitcoina, ali je ether (ETH) umjereno slabiji.

Uspon bitcoina započeo je prošle sedmice kada je američka centralna banka snizila kamatne stope po prvi put od pandemije Covida prije više od četiri godine, odlučivši se za smanjenje za 50 baznih bodova umjesto prethodno očekivanog pomaka od 25 baznih bodova. Trgovci očekuju još jedno smanjenje na sljedećem sastanku Fed-a 7. novembra, s trenutnim klađenjem u korist smanjenja od još 50 baznih bodova, prema CME FedWatch Toolu

Neposredniji katalizator u četvrtak ne samo za bitcoin, već i globalna tržišta općenito, bila je Kina, gdje vlasti navodno razmatraju ubrizgavanje do biliona juana (142 milijarde dolara) kapitala u najveće državne banke te zemlje u nastojanju da ožive posrnulu ekonomiju.

Kineski Shanghai Composite skočio je još 3,6% i na putu je za najbolju sedmicu u deceniji. Evropske dionice porasle su za oko 1%, a američke dionice također su u plusu, iako su izvan svojih najboljih razina dosegnutih ranije u četvrtak, piše SEEbiz.

Vijesti su također potaknule cijene plemenitih metala, pri čemu je zlato poraslo na rekordno visoku razinu iznad 2.700 dolara za uncu, a srebro je dostiglo najjaču razinu u 12 godina.

S rastućom cijenom BTC-a dolazi i obnovljeno zanimanje za nedavno ukinute promptne bitcoin ETF-ove sa sjedištem u SAD-u. BlackRockov iShares Bitcoin Trust (IBIT), na primjer, izvijestio je o velikim priljevima u srijedu, pri čemu su investitori dodali gotovo 185 miliona dolara svježeg novca u fond, prema Farside Investors. To je uslijedilo nakon priljeva od 98,9 miliona dolara prethodnog dana i dolazi nakon tjedana tokova koji su bili ravnomjerni do negativni uz lošu akciju cijene bitcoina.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba