20+ godina
sa vama
postala likvidnija

Dramatično sazrijevanje kripto tržišta u 2024.

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Tržište kriptovaluta "dramatično" je sazrijelo u 2024. godine. Milijarde dolara slijevaju se u promptne kripto berzovne fondove (ETF-ove) i skokovima volumena transakcija na blockchain mrežama, prema izvještaju Coinbasea i Glassnodea od 15. oktobra.

"Od nevjerovatnog uspjeha spot ETF-ova preko porasta onchain aktivnosti do porasta obima trgovanja, jasno je da su tržišta postala dublja, likvidnija, sofisticiranija i dostupnija", navodi se u izvještaju koje je izradio David Duong, Coinbaseov voditelj institucionalnog istraživanja i Glassnodeov tim analitičara.

Dodatno, ubrzano prihvaćanje stabilnih kovanica i proliferacija rješenja za skaliranje sloja 2 Ethereuma "odražava sazrijevanje tržišta i širenje kriptoekonomije", navodi se u izvještaju kojeg prenosi Coindesk.

U 2024. kripto tržište postalo je manje nestabilno jer su se ulagači ulijevali u kvalitetniju imovinu, navodi se u izvještaju, a prenosi SEEbiz.

Tromjesečna volatilnost promptnih cijena Bitcoina iznosi manje od 60%, što je pad od vrhunca 2021. od gotovo 130%, pokazuju podaci.

Stablecoin i BTC konzumirali su veći dio ukupne tržišne kapitalizacije kriptovalute tokom trećeg kvartala 2024., prema podacima Glassnodea.

Spot BTC ETF-ovi, koji su uvršteni u Sjedinjene Države u januaru, privukli su približno 5 milijardi dolara u digitalnu valutu tokom trećeg kvartala 2024., prema podacima Bloomberga i Coinbasea.

U trećem tromjesečju, ukupna tržišna kapitalizacija stabilnih kovanica dosegla je najvišu vrijednost svih vremena od otprilike 160 milijardi dolara "budući da ih tržišni sudionici nastavljaju koristiti za razne nove i postojeće slučajeve upotrebe", prema Glassnodeu.

Ether ETF-ovi nastavili su bilježiti neto odljeve jer su ulagači unovčavali Grayscale Ethereum Trust (ETHE), koji je pokrenut pod drugačijom strukturom fonda 2017. prije pretvaranja u ETF 2024.

Učinak cijene spot ETH-a zaostaje za BTC-om, ali "gledanje dalje od cijene otkriva brzorastući Ethereum ekosustav, vođen snagom novih i inovativnih slojeva 2", navodi se u izvještaju.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba