20+ godina
sa vama
američka valuta

Trump ipak nije obećao uspostavu strateških rezervi bitcoina

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Bivši predsjednik Donald Trump nije obećao uspostavu službene američke strateške pričuvne valute bitcoin tokom svog subotnjeg uvodnog govora na najvećoj bitcoin konferenciji ove godine.

Umjesto toga, republikanski predsjednički kandidat obećao je jednostavno održati trenutnu razinu posjeda bitcoina koji je SAD stekao oduzimanjem imovine finansijskih kriminalaca.

“Predugo je naša vlada kršila glavno pravilo koje svaki bitcoiner zna napamet: Nikad ne prodaj svoj bitcoin”, rekao je Trump na ovogodišnjoj Bitcoin konferenciji u Nashvilleu.

"Ako budem izabran, politika moje administracije, Sjedinjenih Američkih Država, bit će da zadrži 100% svih bitcoina koje američka vlada trenutno drži ili stekne u budućnosti", rekao je.

Trumpova strategija trajnog držanja vašeg udjela u bitcoinima, i kroz tržišta bikova i medvjeda, snažno se potiče u kripto krugovima, iako to nije sadašnji pristup vlade SAD-a.

Trenutno US Marshals Service redovito prodaje bitcoin kao i druge kriptovalute koje se drže u državnoj kasi, poput ethera i litecoina. Ove rasprodaje ponekad mogu izazvati pad cijena kriptovaluta, kao ranije ovog mjeseca kada je Njemačka počela likvidirati stotine miliona dolara vrijedne bitcoine koje je zaplijenila.

Na zatvorenom okruglom stolu održanom uz mnoštvo donatora prije Trumpove izjave u subotu, bivši predsjednik nije govorio o mehanizmu svog plana, ali je rekao da misli da bi imalo smisla da vlada drži bitcoin.

Na okupu su bili investitori Tyler i Cameron Winklevoss, glazbenik Kid Rock, republikanski senatori Cynthia Lummis, Bill Hagerty i Marsha Blackburn, zajedno s drugima, prema dvoje ljudi koji su bili u prostoriji, prenosi SEEbiz.

Trumpov prijedlog bio je manje revolucionaran nego što su neki kripto entuzijasti očekivali i nije se uspio podudarati s opsežnijim nastupom predsjedničkog kandidata treće strane Roberta F. Kennedyja Jr.

“Razumijem da bi predsjednik Trump sutra mogao objaviti svoj plan za izgradnju bitcoin Fort Knoxa i ovlastiti vladu SAD-a da kupi milion bitcoina kao stratešku pričuvnu imovinu,” rekao je Kennedy tokom vlastitog govora na Bitcoin konferenciji u petak.

Kennedy je otišao dalje od Trumpa, obećavši uspostavu strateške rezerve od 4 miliona bitcoina koja bi odgovarala trenutnom udjelu zemlje u zlatu, od čega se dio nalazi u blizini vojne baze u Fort Knoxu. Neovisni predsjednički kandidat rekao je da će potpisati izvršnu naredbu kojom se američkoj riznici naređuje da kupuje 550 bitcoina dnevno, što je akt koji bi uvelike promijenio način na koji se kriptovaluta regulira i vrednuje.

Kako bitcoin postaje centralno pitanje u kampanji, potaknuto velikim dijelom sve većom prisutnošću kripto lobija u Washingtonu, Trumpovo oklijevanje da ispuni Kennedyjevu predanost "bitcoin Fort Knox" je primjetno.

Ali Trumpova rezerva govori o komplikacijama obećanja strateške rezerve bitcoina na razini zlatnog standarda.

Trumpova kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba