20+ godina
sa vama
ključni sastanak

Uzlet bitcoina u susret odluci Feda

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Bitcoin (BTC) je porastao na 61.000 dolara u utorak tokom ranih sati zasjedanja u SAD-u jer su kriptovalute porasle uoči sutrašnjeg ključnog sastanka Federalnih rezervi, na kojem se općenito očekuje da centralna banka smanji svoju referentnu stopu po prvi put u četiri godine.

Najveća i najstarija kriptovaluta povela je tržište digitalne imovine prema gore, dosegnuvši najvišu cijenu od tri sedmice od 61 330 USD prije nego što je odustala od nekih dobitaka. Nedavno je promijenio vlasnika nešto ispod razine od 61.000 USD, još uvijek porasvši za više od 5% u posljednja 24 sata.

CoinDesk 20 Index za kripto tržište je u međuvremenu napredovao 3% na 1880, budući da je većina velikih altcoina uključujući ether (ETH), solanu (SOL), Rippleov XRP (XRP), Cardanov ADA (ADA) i Avalancheov AVAX (AVAX) slabije rasli od BTC-a sa skromnijim dobicima od 2%-4%.

Uprkos usponu, bitcoin se i dalje trguje u prilično uskom rasponu i čini se malo vjerovatnim da će dodatno rasti prije sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) u srijedu, prenosi SEEbiz.

Podaci knjige naloga BTC-USDT na Binanceu, najlikvidnijem trgovačkom paru na najvećoj spot kripto berzi po volumenu, pokazuju značajne prodajne naloge između 61 000 i 62 500 USD, što se protivi ideji daljnjeg povećanja cijene u kratkom roku.

"Gledajući unaprijed, velik će fokus biti oko pozicioniranja u sutrašnjem visoko očekivanom riziku događaja Fed-a", rekao je Joel Kruger, tržišni strateg u LMAX Groupu u utorak u najnovijim tržišnim informacijama.

Tržište je još neizvjesno hoće li Fed smanjiti 25 baznih bodova ili će se odlučiti za veći pomak od 50 baznih bodova. Nešto više od 24 sata prije odluke centralne banke, ulagači su procijenili vjerovatnost od 63% za veće smanjenje, prema CME FedWatch Toolu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba