20+ godina
sa vama
promet najniži od 2015.

Cijene slovenskih poslovnih nekretnina nastavljaju rasti

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Cijene poslovnih nekretnina porasle su za 1,5 posto u drugom tromjesečju nakon snažnog rasta u prvom kvartalu.

Naime, poskupjeli su poslovni i uslužni prostori, a pojeftinili uredi. Broj prodaja, koji je već u prvom kvartalu snažno pao, ostao je na najnižoj razini od 2015. godine.

“Ovo povećanje nije bilo očekivano jer su njihove cijene već u prethodnom tromjesečju jako porasle, za 13,3 posto. Cijene poslovnih nekretnina obično naizmjenično variraju, rast cijena prati njihov pad. To se dogodilo i s uredima - u prethodnom su tromjesečju poskupjeli za 10 posto, a ovaj put su im cijene pale za 1,6 posto", objavio je Državni zavod za statistiku.

U drugom tromjesečju, unatoč tromjesečnim oscilacijama cijena poslovnih nekretnina, za sada je nastavljen trend njihovog postupnog rasta koji traje od sredine 2020. godine rast cijena ureda, no rastom cijena u posljednjem razdoblju zaostatak je u potpunosti eliminiran.

U posmatranom tromjesečju cijene ureda bile su više za 52,7 posto u odnosu na 2015., a maloprodajnih i uslužnih prostora za 53 posto.

Tromjesečni broj prodanih komercijalnih nekretnina (133) bio je najniži od 2015., a ukupna vrijednost prodanih nekretnina u drugom tromjesečju također je bila najniža ikada s 18,9 miliona eura, piše SEEbiz.

Broj prodanih poslovnih nekretnina postupno se smanjivao već tokom 2022. i 2023. godine, a posebno je izražen pad u prvom ovogodišnjem kvartalu, za četvrtinu u odnosu na zadnji kvartal prošle godine.

„U zadnjem promatranom kvartalu likvidnost tržišta se održala na ovoj dostignutoj razini. Nešto je izraženiji pad broja prodanih ureda, što je rezultat ili nedostatka slobodnih ureda odgovarajuće kvalitete na tržištu ili viših cijena koje odbijaju kupce u uvjetima rastuće ekonomske neizvjesnosti", kažu u Zavodu za statistiku..

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba