20+ godina
sa vama
plemeniti metal

Zlato u padu

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Zlato je spalo jer su trgovci nadmašili očekivanja smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi nakon podataka o zapošljavanju u SAD-u koji su bili jači od očekivanih.

Zlatnim polugama se trgovalo blizu 2643 dolara za uncu, što je još uvijek blizu rekordne visine od 2685,58 dolara dosegnute krajem prošlog mjeseca. Ključni prinosi američkih državnih obveznica vratili su se na 4% nakon što je u petak veliki porast broja radnih mjesta u SAD-u smanjio šanse za veliko smanjenje stope od strane Fed-a u novembru. Tržišta novca sada idući mjesec kreću za manje od četvrtine boda.

Niže stope često se smatraju pozitivnim za beskamatno zlato. Podaci o inflaciji u SAD-u koji bi trebali biti objavljeni kasnije ove sedmice mogli bi ponuditi daljnje naznake o kretanju stope. Dužnosnici Feda, uključujući Alberta Musalema, također bi trebali govoriti na događajima kasnije u ponedjeljak.

Zlato je ove godine poraslo za oko 28% — dosegnuvši niz najviših vrijednosti svih vremena — s nedavnim dobicima potaknutim optimizmom zbog smanjenja stope. Metal je također podržan snažnim kupnjama centralnih banaka, kao i potražnjom utočišta usred tekućih sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, prenosi SEEbiz.

U međuvremenu, menadžeri novca smanjili su svoje neto bikovske oklade na zlato na najnižu razinu u tri sedmice od 1. oktobra, pokazali su u petak podaci Komisije za trgovinu robnim ročnicama.

"Zlato i srebro zabilježili su neto prodaju jer su trgovci bilježili dobit usred dva metala koja izgledaju umorno nakon nedavnog porasta cijena", napisao je u izvještaju Ole Hansen, voditelj robne strategije u Saxo Bank A/S.

"Što se tiče zlata, vrijedi napomenuti da su i duge i kratke pozicije smanjene budući da su se nedavni prodavači kratkih pozicija bojali geopolitičkog skoka, dok su dugo držane duge pozicije nastavile knjižiti dobit."

Spot zlato je palo za 0,4% na 2.642,88 dolara za uncu do 16:22. u New Yorku. Bloombergov dolarov spot indeks bio je stabilan, dok je prinos američkih 10-godišnjih obveznica porastao. Paladij je u porastu, a platina i srebro u padu.

Novac

Zlato u padu

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba