20+ godina
sa vama
gigant

Amazon napunio 30 godina: Kako je postao prodavnica svega i svačega i šta je sljedeće?

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Prošlo je tri decenije od dana kada je osnovan Amazon, a sada je teško zamisliti njegove razmjere. 

Gigant ima ogromno skladište u Dartfordu, na periferiji Londona. Ima milione artikala na zalihama, a stotine hiljada se proda svakog dana. Potrebno je dva sata od trenutka kada se nešto naruči, kažu u kompaniji, da bi se to spakovalo i poslalo na put.

Sada zamislite tu scenu i pomnožite je sa 175. To je broj „centra za ispunjenje“, kako Amazon voli da ih zove, koje ima širom svijeta. Čak i ako mislite da možete da zamislite, to je samo djelić onoga što Amazon radi.

Takođe je velika strimerska i medijska kompanija (Amazon Prime Video), lider na tržištu sistema kućnih kamera (Ring) i pametnih zvučnika (Alexa) i tableta i e-čitača (Kindle), hostuje i podržava ogromne dijelove interneta (Amazon Web Services) i još mnogo toga.

„Dugo vremena se zvala ‘The Everything Store’, ali mislim da je u ovom trenutku Amazon neka vrsta ‘The Everything Company’,“ kazala je Amanda Mul iz Bloomberga.

„Toliko je velika kompanija i tako sveprisutna i dotiče toliko različitih dijelova života, da posle nekog vremena ljudi na neki način shvataju postojanje Amazona“, dodala je ona.

Ili, kako se sama kompanija jednom prilikom našalila, skoro jedini način da na neki način ne obogatite Amazon je „život u pećini“.

The Everything Company

Tako da je priča o Amazonu, otkako ga je osnovao Jeff Bezos 1994. godine, bila priča o eksplozivnom rastu. Bilo je i dosta kritika na tom putu, zbog ,,teških“ uslova rada i poreza koji plaća.

Ali čini se da je glavno pitanje kako ulazi u svoju četvrtu deceniju: kada postanete The Everything Company, šta ćete sledeće uraditi?

„Kada imate prihod od pola biliona dolara, kako možete da nastavite da rastete dvocifreno iz godine u godinu?“

Jedna od opcija je da pokušate da povežete veze između postojećih preduzeća: ogromne količine podataka o kupovini koje Amazon ima za svoje Prime članove mogu mu pomoći da prodaje reklame na svom servisu za striming, koji se – kao i njegovi rivali – sve više okreće reklamama radi zarade.

Postavlja se pitanje kakve koristi Kuiper, njegova satelitska divizija, može da donese Whole Foods-u, svom lancu supermarketa?

Fokus na dalje poduhvate

U izvjesnoj mjeri odgovor je da „nastavite da se upuštate“ u nove poslovne poduhvate i da ne brinete ako propadnu, kazala je Sučarita Kodali, a piše BBC.

Samo ove sedmice Amazon je ugasio liniju poslovnih robota nakon samo devet mjeseci. Kodali tvrdi da je to samo jedna od „cijelog groblja loših ideja“ kojima je kompanija dala šansu i odbacila da bi pronašla uspješne, prenosi Bankar me.

Prema njenim riječima, Amazon će možda morati da se fokusira i na nešto drugo: sve veću pažnju regulatora, postavljanje teških pitanja kao što su šta radi sa našim podacima, kakav uticaj na životnu sredinu ima i da li je jednostavno prevelik?

Sva ova pitanja bi mogla da podstaknu intervenciju „na isti način na koji smo uklonili monopole koji su postali veliki početkom 20. vijeka“, navela je Sučarita Kodali.

Za Juozasa Kaziukenasa, osnivača obavještajne firme ,,Marketplace Pulse“ za e-trgovinu, veličina Amazona predstavlja još jedan problem: mjesta na kojima žive njeni zapadni kupci jednostavno ne mogu da prime još mnogo stvari.

„Naši gradovi nisu izgrađeni za mnogo više isporuka“, rekao je on za BBC.

To čini važne ekonomije u razvoju poput Indije, Meksika i Brazila. Ali, kako je objasnio Kaziukenas, Amazon tu ne mora samo da uđe na tržište, već u izvjesnoj mjeri i da uspije.

,,To je suludo i možda ne bi trebalo da bude slučaj – ali to je razgovor za drugi dan“, dodao je on.

Prioritet za Amazon

Amanda Mull ukazuje na još jedan prioritet za Amazon u narednim godinama: sprečavanje konkurencije kineskih rivala poput Temua i Šeina.

Amazon je, istakla je ona, „stvorio potrošačke navike“ zapadnih kupaca tako što je djelovao kao pouzdani posrednik između njih i kineskih proizvođača, i priklonio se tom lakom povratu i olakšanju brze isporuke.

Ali uklonite taj posljednji element dogovora i možete sniziti cijene, kao što su to učinili kineski trgovci na malo.

„Rekli su ‘pa, ako čekate nedjelju ili 10 dana na nešto što samo kupujete samo iz hira, možemo vam to dati skoro za džabe'“, kazala je Mul.

Juozas Kaziukenas nije tako siguran – sugeriše da će novi prodavci ostati „niša“, i biće potrebno nešto mnogo fundamentalnije da bi se osporila pozicija Amazona.

„Sve dok odlazak u kupovinu uključuje pretragu – Amazon je uspio“, naglasio je on.

Prije trideset godina jedna nova kompanija uočila je nove trendove u vezi sa korištenjem interneta i shvatila kako bi to moglo da ugrozi prvo maloprodaju, a zatim i mnoge druge.

Kaziukenas smatra da će za to ponovo biti potreban sličan ,,skok mašte“, možda oko AI.

„Jedina prijetnja Amazonu je nešto što ne liči na Amazon“, zaključio je on.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba