20+ godina
sa vama
pad dionica kompanije

Bernard Arnault pao na listi najbogatijih ljudi na svijetu

Autor: Biznis.ba
Foto: Bernard Arnault
“Sve dok nisam najbogatiji čovjek na svijetu, neću biti baš sretan”, rekao je jednom Bernar Arno.

Došao je taj dan. Arno (75), osnivač i izvršni direktor konglomerata luksuzne robe LVMH, od najbogatije osobe na svijetu postao je peti, nakon pada cijene dionica njegove kompanije od 20%, što je rezultiralo smanjenjem njegove neto vrijednosti od 54 milijarde dolara.

Francuz koji nadgleda desetine prestižnih brendova, uključujući Moët Hennessy, Louis Vuitton, Dior, Givenchy i Fendi, procijenjen je na 231 milijardu dolara krajem marta, prema Bloomberg Billionaires Indexu. To ga je stavilo ispred izvršnog direktora Tesle Elona Muska, osnivača Amazona Jeffa Bezosa i izvršnog direktora Mete Marka Zuckerberga.

Ovog ponedjeljka, Arno je vrijedio 177 milijardi dolara. Sada je niže rangiran od svakog od navedenih tehnoloških magnata, plus suosnivača Oracle-a Larry-a Ellison-a.

U protekloj godini, dionice LVMH-a su pale za preko 16% i trenutno se trguju po cijeni od oko 132 dolara po dionici, a Arno posjeduje oko 48% luksuznog konglomerata.

Od početka 2024. godine, Arnoova neto vrijednost smanjena je za 30 milijardi dolara, što ga čini najvećim gubitnikom na listi od početka godine do danas.

LVMH nije odgovorio na Fortune-ov zahtjev za komentar.

Šta se dešava u LVMH-u?

Tokom prve polovine 2024. godine, LVMH je prijavio skroman pad prihoda, ali su njegovi sektori za vino i žestoka pića prošli još gore.

“Možda trenutna globalna situacija, bila geopolitička ili makroekonomska, ne navodi ljude da se razvesele i otvore boce šampanjca,” rekao je Žan-Žak Žoni, glavni finansijski direktor LVMH-a tokom poziva kompanije o zaradama krajem jula.

„Zaista ne znam šta se tačno dešava. Činjenica je da su naše cifre smanjene dvocifrenim stopama”, iskreno je kazao.

Ali nije samo LVMH doživio težak period na današnjem tržištu. Ostali veliki luksuzni brendovi i holding kuće prijavili su gubitke ove godine. U stvari, prihodi od luksuznih proizvoda bili su nepromijenjeni tokom drugog kvartala 2024, što je najsporiji rast u 15 kvartala, prema bilješci Bank of America o luksuznoj robi objavljenoj u ponedjeljak. Potražnja se pogoršala tokom jula, a u augustu i septembru dodatno su usporili.

Michael Kors, koji se nalazi u sklopu Capri Holdingsa, zabilježio je pad prihoda u prvom tromjesečju više od 14% u odnosu na prethodnu godinu, prema Caprijevim rezultatima za prvi kvartal fiskalne 2025. objavljenim 8. augusta, prenosi Investitor me.

Neto vrijednost Bernarda Arnoa

Arno je ostao aktivan u investiranju ove godine. Njegova porodična kancelarija je ove godine uložila u pet startupa fokusiranih na vještačku inteligenciju (AI) u vrijednosti stotina miliona dolara. Osim toga, u julu se pridružio potjeri za kupovinom kultnog hotela Bauer u Veneciji za 305 miliona dolara.

Arno još nije spreman da napusti poslovne funkcije: natjerao je svoj odbor da produži starosnu granicu za penzionisanje predsjednika i izvršnog direktora sa 75 na 80 godina kako bi mogao duže ostati. Ali dobio je pismo od 93-godišnjeg Warrena Buffetta u kojem se kaže da je trebao povećati starosnu granicu, navodi Bloomberg. Arno kaže da radi po 12 sati.

“Svako jutro se zabavljam kada stignem na posao”, rekao je Arno za Bloomberg.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba