20+ godina
sa vama
grafika

Gdje je najveći rizik od cjenovnog balona na tržištu nekretnina?

Autor: Biznis.ba
Foto: Nekretnine / Ilustracija
U mnogim većim gradovima svijeta realne cijene nekretnina su pale jer visoke kamate guše potražnju.

Istovremeno, tržišta nekretnina usporavaju zbog teških uslova finansiranja i rastućih troškova izgradnje. Kao rezultat toga, rizici od stambenog balona su smanjeni u gradovima poput Hongkonga, Londona i Njujorka. Međutim, jaka potražnja na tržištu luksuza i berza u procvatu podstiču rizik od balona u gradovima poput Majamija i Los Anđelesa.

Grafika koju donosi Visual Capitalist (pogledajte ovdje (ENG)) prikazuje gradove s najvećim rizikom od balona nekretnina, na osnovu izvještaja UBS Global Real Estate Bubble Index 2024.

Metodologija

Da bi analizirao rizik od balona nekretnina, UBS je razmotrio sljedeće faktore u 25 velikih gradova:

- Odnos cijene i prihoda
- Odnos cijene i najma
- Promjena omjera hipoteke prema BDP-u
- Promjena omjera građevinarstva i BDP-a
- Odnos cijena grada i zemlje

Konkretnije, rizik balona se odnosi na vjerovatnoću značajne korekcije cijena zbog poremećaja na globalnom tržištu nekretnina

Miami u najvećoj opasnosti

S obzirom da su stvarne cijene stanova porasle gotovo 50% od kraja 2019, Majami ima najveći rizik od balona u analiziranim gradovima.

Ovo je povećalo omjer cijene i prihoda, jer se kupci takmiče za ograničene luksuzne nekretnine na obali. Istovremeno, relativna pristupačnost grada u poređenju sa drugim metropolama u SAD-u, uz nepostojanje državnog poreza na prihod i povoljnu klimu, podstakli su potražnju.

Slijedi lista 25 svjetskih prijestonica sa najvećim rizikom od cjenovnog balona na tržištu nekretnina:

Na drugom mjestu je Tokio, jedan od najnepovoljnijih gradova na svijetu, po cijenama.

Ultra labava monetarna politika i ekonomska stabilnost doprinijeli su visokoj vrijednosti imovine u Tokiju. Prošle godine, stan od 646 kvadratnih stopa koštao je 15 puta više od prosječne plate kvalifikovanog radnika, premašujući nivoe zabilježene u Londonu i New Yorku.

Iako Dubai nije ušao u teritoriju balona, ​​cijene kuća su porasle 17% za godinu – najbrži rast među analiziranim gradovima. Tokom protekle godine, grad je zabilježio rekordan obim transakcija i snažan rast stanovništva jer su kupci hrlili u ovo globalno finansijsko središte, prenosi Investitor me

Nasuprot tome, brojni gradovi su doživjeli pad rizika od balona jer su stvarne vrijednosti kuća pale, uključujući London, Hongkong, Pariz i Toronto.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba