20+ godina
sa vama
popularan izbor

Pravo je vrijeme za ulaganje u zlato

Autor: Biznis.ba
Foto: Pexels
Investiciono zlato postaje sve popularniji izbor građana koji nisu zadovoljni niskim kamatnim stopama na štednju u bankama, a ne žele ulagati u rizičniju imovinu poput akcija ili kriptovaluta.


Zlatne poluge i zlatnici su se kroz istoriju pokazali kao odličan način dugoročne štednje, a u posljednjih 12 mjeseci donose značajan povrat investitorima. Cijena zlata u eurima porasla je za više od 30% u proteklih godinu dana, dok prosječan godišnji rast u posljednjih 20 godina iznosi preko 9%.

Međutim, mnogi analitičari vjeruju da pravi rast cijene zlata tek dolazi. Trenutna cijena unce zlata iznosi nešto više od 2600 dolara, a analitičari Bank of America predviđaju da bi mogla dostići 3000 dolara u narednih 12 mjeseci. Stručnjaci za plemenite metale iz globalnog udruženja LBMA čak tvrde da bi cijena unce zlata mogla porasti na 7000 dolara do 2030. godine!

Ovo su tri razloga zbog kojih bi se njihova predviđanja mogla ostvariti:

Geopolitička nesigurnost podiže cijenu zlata

Jedan od glavnih uzroka stalnog rasta cijene zlata su geopolitičke nestabilnosti koje postaju sve izraženije širom svijeta. U doba velikih sukoba, cijena zlata obično raste jer investitori gravitiraju ka zlatu, koje se percipira kao sigurna investicija u nesigurnim vremenima, prenosi Bankar me. m

Svijet je trenutno zabrinut zbog širenja sukoba u Izraelu na cijeli Bliski istok, a potencijalno i dalje. Investitori se pripremaju za najgore scenarije kupovinom fizičkog zlata, koje se dokazalo kao investicija koja donosi povrat u takvim periodima.

Kamatne stope idu dolje, zlato ide gore

Američka centralna banka (Fed) je, prvi put u četiri godine, počela smanjivati kamatne stope, a to isto čine i druge svjetske središnje banke. Historijski gledano, ovo je često znak dolaska nove recesije i povećane inflacije.

Za investitore je važno znati da smanjenje kamatnih stopa gotovo uvijek pozitivno utiče na cijenu zlata. Kada kamatne stope padaju, cijena zlata obično raste, a analitičari očekuju upravo taj trend u nadolazećim mjesecima i godinama.

Centralne banke gomilaju zlato

Osim privatnih investitora koji kupuju zlatnike i zlatne poluge više nego ikad, isto rade i središnje banke širom svijeta. Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, centralne banke nikada nisu gomilale zlatne rezerve u tolikim količinama kao proteklih godina.

Razlog je jednostavan – bankari predviđaju nestabilna vremena, a zlatne rezerve pružaju stabilnost njihovim valutama, baš kao što pružaju sigurnost privatnim investitorima.

Sada je pravo vrijeme za ulaganje u zlato

Zbog svega navedenog, nije iznenađujuće da potražnja za zlatnicima i zlatnim polugama trenutno obara rekorde. Investitori širom svijeta – i veliki institucionalni i mali porodični – pripremaju se za nesigurna vremena kupovinom fizičkog zlata.

Investiciono zlato je oslobođeno svih poreza, vrlo je likvidno i nudi sigurnost u nestabilnim periodima.

Zlato je dugoročna investicija i zamjena za neisplativu štednju u banci, pa je kupovina uvijek mudra odluka. Međutim, ulaganje u zlato posebno je isplativo u periodima koji prethode velikim previranjima u globalnoj ekonomiji, a mnogi analitičari smatraju da je upravo sada takvo vrijeme.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba