20+ godina
sa vama
olakšavanje procedure

Prodajete stan? Ovo su smjernice koje će vam biti od koristi

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Prodajem stan, ali kako da kompletnu proceduru obavim najefikasnije?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje vlasnici stanova postavljaju sebi, svojim prijateljima i saradnicima. A kako i ne bi, kada je proces prodaje poprilično zahtjevan za nekoga ko nije dovoljno upoznat sa tematikom.

Prodaja stanova preko agencije ili prodaja stana bez agencije?

Ovo je jedna od najčešćih nedoumica koja se javlja kod vlasnika stanova. Ukoliko angažujete agenciju, dobit ćete procjenu vrijednosti nekretnine, a upravo je ovo jedan od najtežih poslova, koji ćete sami teško uraditi dovoljno precizno. Imat ćete na raspolaganju pravni tim, kao i profesionalne i licencirane agente, a agencije imaju i svoje platforme na kojima objavljuju ponudu.

Koliko novca mogu dobiti za stan i kako se dobija ta vrijednost?

Izračunavanje tržišne vrijednosti nekretnine je tokom procesa kupovine najbolje prepustiti neutralnoj strani, što je u ovom slučaju agencija za kupovinu i prodaju nekretnina.

Vrijednost stana određuju:

- lokacija nekretnine - dva tipa lokacije, od čega se prvi odnosi na lokaciju zgrade u kojoj se stan nalazi (grad, opština, naselje), dok se kod drugog tipa lokacije misli na poziciju stana u samoj zgradi (spratnost, položaj);

- struktura stana - najskuplje su garsonjere i stanovi od preko 120 kvadrata (klijentela spremna da plati potrebnu količinu novca);

- terase, veranda ili balkon povećavaju cijenu;

- sistem grijanja - sve popularniji stanovi sa opcijom kontrole količine grijanja i samim tim troškova;

- lift u zgradi.

Potrebna dokumentacija za prodaju stana

Neophodno je da kao prodavac dostavite dokumenta za prodaju stana, a to su: vlasnički list, kupoprodajni ugovor, ugovor o poklonu, ugovor o doživotnom izdržavanju i rješenje o nasljeđivanju.

Kako bi kupoprodaja bila finalizovana, neophodno je sastaviti predugovor i ugovor o prodaji nepokretnosti. Kada se kreira ugovor, potpišu ga obje strane, i ovjeri se kod notara, prenosi Ekapija.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba