Kad rade od kuće, ljudi jedu bolju hranu, manje su pod stresom i manje su pod pritiskom.
Rad od kuće ima i loših strana, pokazalo je istraživanje istraživača Britanske zdravstvene agencije i King’s Collegea u Londonu. Zaposleni jedu više grickalica, konzumiraju više alkoholnih pića, puše više cigareta i lakše se debljaju, javlja slovenačka agencija STA, prenosi Investitor me.
Kako je objasnio Nil Grinberg, psihijatar s King’s College London i jedan od autora studije, rezultati su pokazali da i poslodavci i zaposleni rad od kuće moraju shvatiti jednako ozbiljno kao i rad u kancelariji. Pogrešno je misliti da su zaposleni koji rade od kuće lijeni. Istraživanje je pokazalo da takvi zaposleni rjeđe odlaze na bolovanje, više rade prekovremeno te su spremni raditi i naveče i vikendom.
Istraživanje objavljeno u Journal of Occupational Health bavilo se trima temama: radno okruženje za rad od kuće, uticaj rada od kuće na život i karijeru radnika te uticaj na zdravlje. Grinberg je rekao da rezultati pokazuju da postoje i “pobjednici i gubitnici” kada je u pitanju rad od kuće.
Veliki faktor u radnom okruženju bila je veličina individualnog doma, dostupnost opreme potrebne za rad i koliko su radnici imali kontrolu tokom dana. Istraživanje je takođe pokazalo da su ljudi s višim platama uživali da rade od kuće, dok su pod većim stresom bili oni s više obaveza, poput brige o djeci ili puno kućanskih poslova, posebno žene koje žive same.
“Ali većinom su se ljudi osjećali produktivnijima kod kuće”, objasnio je Grinberg, dodajući da je to “posebno dobro za kreativne stvari, ali puno teže za monotoniju”.
“Mnogi su ljudi takođe bili zaokupljeni svojim karijerama jer su smatrali da će biti zanemareni bez prisutnosti u kancelariji”, dodao je.
Učinci na zdravlje bili su jasniji u istraživanju. Prelazak na rad od kuće tokom epidemije covida 19 bio je povezan s većim unosom povrća, voća, grickalica i domaće kuhinje. Istraživanje je pokazalo da se većina mladih zaposlenih i žena počela da se zdravije hrani.
Jedno od istraživanja pokazalo je da se 46,9 posto zaposlenih udebljalo, a 41 posto izgubilo na težini. Prema istraživanjima, većina zaposlenih tokom rada od kuće većinu vremena provodi u sjedećem položaju.
Nakon epidemije neke kompanije su prestale da rade od kuće jer smatraju da na taj način mogu lakše kontrolisati svoje zaposlene.
“Ako neke kompanije vjeruju da će zaposleni raditi manje dobro ako nisu kontrolisani, onda se moraju ozbiljno zapitati jesu li malo zaostali za vremenom”, kaže Grinberg, dodajući da firme koje ne dopuštaju rad od kuće mogu izgubiti dobrog radnika, jer će ovaj radije izabrati drugog poslodavca koji im to omogućuje.