20+ godina
sa vama
teško do najviših pozicija

Ravnopravnost žena u biznisu: Njemačka iza Britanije, SAD-a i Francuske

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
U upravi 40 najvećih njemačkih kompanija koje kotiraju na berzi sada je svaki četvrti član uprave žena. Međutim, daleko je ispod mnogih njemačkih konkurenata.

Od 1. septembra žene su činile 24,7 posto članova odbora, znatno ispod 32,1 posto u Velikoj Britaniji, prema izvještaju Zaklade AllBright objavljenom u utorak.

Sjedinjene Američke Države su na drugom mjestu s 30,1 posto, dok je treća Francuska s 28,8 posto, a četvrta Švedska s 28,2 posto.

Lošija od Njemačke bila je samo Poljska s udjelom žena u menadžmentu od 18,2 posto. Nešto bolja situacija bila je u nadzornim odborima, gdje su od 10 članova četiri žene.

Međutim, istraživanje je pokazalo da nema promjena u odnosu na prethodnu godinu. I dalje je bilo 10 predsjednica nadzornih odbora i sedam predsjednica izvršnih direktorica.

Iako se u Njemačkoj mnogo govori o uvođenju rodnih kvota na čelnim pozicijama, izvještaj ukazuje da bi firme trebale postaviti posebne interne ciljeve za više žena u menadžment, prenosi SEEbiz.

Autori studije rekli su da bi firme trebale utvrditi što sprečava žene da dođu do najviših pozicija. Nesvjesne predrasude također mogu igrati ulogu, sugerira studija.

Činjenica da nema stvarnog napretka je iznenađujuća, budući da su više od polovice diplomanata poslovne administracije žene - "i to ne od jučer", rekla je Wiebke Ankersen, jedna od direktorica Zaklade Allbright.

Njemačko-švedska zaklada sa sjedištem u Stockholmu i Berlinu je neprofitna i politički neovisna. Zalaže se za više žena na vodećim pozicijama u ekonomiji.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba