20+ godina
sa vama
američki milijarder

Ray Dalio: Pet najvažnijih faktora koji oblikuju globalnu ekonomiju

Autor: Biznis.ba
Foto: X.com
Američki milijarder Ray Dalio naveo je pet najvažnijih sila koje su u centru svjetske ekonomije.

Govoreći na Azijskom samitu Milken instituta u Singapuru, osnivač Bridgewater Associates-a rekao je da su ovih pet faktora međusobno povezani i često ciklični. Dalio je iznio svoje stavove u srijedu, uoči odluke o kamatnim stopama američkih Federalnih rezervi.

1. Dug, novac i ekonomski ciklus

Uz neizvjesnost koja i dalje okružuje odluku Fed-a na njihovom sastanku ove sedmice, Dalio je izrazio zabrinutost u vezi sa načinom na koji će zemlja upravljati svojim dugom.

„Imat ćemo promjenu kamatne stope od strane Fed-a, i šta će ta dinamika donijeti? Šta će se desiti sa svim dugom? Kako će se to riješiti?“ zapitao se.

Američka centralna banka zadržala je referentne stope na najvišem nivou u posljednjih 23 godine, što je vladu natjeralo da izdvoji 1,049 triliona dolara za servisiranje duga — povećanje od 30% u poređenju s prošlom godinom. Očekuje se da će ukupni iznos za ovu godinu dostići 1,158 triliona dolara.

„Koja je vrijednost toga, i kako je jedan čovjekov dug zapravo tuđe sredstvo? Kako to funkcioniše kao zaliha bogatstva? Ovo su važna i hitna pitanja“, rekao je prisutnima.

2. Unutrašnji red i nered

„Druga stvar je pitanje unutrašnjeg reda i nereda,“ rekao je Dalio, osvrćući se na američku politiku uoči izbora.

„Postoje nepomirljive razlike između desnice i ljevice, podstaknute velikim razlikama u bogatstvu i vrijednostima... i one dovode u pitanje čak i uredan prenos vlasti,“ dodao je, a prenosi Bankar me.

3. Velike sile u sukobu

Dalio je kao treću zabrinutost naveo geopolitička pitanja: konkretno, odnos između SAD-a i Kine.

Odnos između SAD-a i Kine definisan je nizom tenzija, uključujući teritorijalne sporove u Južnom kineskom moru, politički status Tajvana i ekonomske carine.

„Mislim da vjerovatno postoji strah od rata koji bi sve spriječio — međusobno osigurano uništenje. Ali, to je nered“, naglasio je, ne imenujući konkretan uzrok potencijalnog sukoba.

4. „Čini prirode“

Dalio je potom rekao da su „čini prirode“ kroz historiju predstavljali veću prijetnju čovječanstvu i društvu nego rat.

„Čini prirode, suše, poplave i pandemije su ubile više ljudi i bile odgovorne za više promjena u domaćem i međunarodnom poretku,“ istakao je Dalio.

Također je naglasio da će troškovi klimatskih promjena uskoro rasti. Prema Svjetskom ekonomskom forumu, klimatska kriza uzrokuje gubitak od 12% globalnog BDP-a za svaki porast temperature od 1°C.

5. Tehnologija

Tehnologija će biti „fantastična“ ako se pravilno usvoji i u nju uloži, rekao je milijarder.

„Potencijalni produktivni benefiti su ogromni,“ rekao je, objašnjavajući da tehnologija stvara kompanije „jednoroge“, i kada to čini — mali dio populacije prolazi bolje.

„Ko god pobijedi u tehnološkom ratu, pobijedit će i u vojnom ratu,“ dodao je.

Kao zaključak, Dalio je rekao da su „iznenađenja više negativna nego pozitivna.“

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba