20+ godina
sa vama
investicijski div

Zašto padaju dionice Warrena Buffetta?

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Nakon što se uhvatio u koštac sa “septembarskim efektom”, cijena dionica investicijskog diva Warrena Buffetta Berkshire Hathaway-a nije uspjela da kapitalizuje prošlosedmični oporavak tržišta, pretrpevši značajne gubitke.

Berkshire Hathaway je inače u nizu gubitaka u proteklih osam dana. Ovaj trend se pojavio nakon što je kapital konstantno rastao tokom prethodnih osam dana u skupu koji je kompaniju doveo u ekskluzivni klub tržišne kapitalizacije od bilion dolara.

Kompanija ovakav niz gubitaka nije zabilježila više od jedne decenije.

Tokom posljednje trgovačke sesije 13. septembra, Berkshire Hathaway je završio sa sedmičnim gubicima od preko 3%, trgovajući na 447 dolara. Dionice su u padu od 4. septembra, kada su vrijedjele 478 dolara.

Iako je investicioni konglomerat pod uticajem opšteg tržišnog raspoloženja oko straha od moguće recesije i očekivanja smanjenja kamatne stope Federalnih rezervi, drugi interni faktori mogli bi doprineti rasprodaji.

Značajno je da dionice nisu odrazile opšti oporavak tržišta kada se ispostavilo da je viši izvršni direktor predao značajan dio svojih dionica u kompaniji, prenosi Investitor me.

Prema prijavi od 11. septembra, Ajit Jain, izvršni direktor osiguranja Berkshire Hathaway-a, prenio je više od polovine svojih dionica klase A. Prodaja je uključila 200 dionica Berkshire klase A za oko 139,1 milion dolara, po prosječnoj cijeni od 695,418 dolara po dionici. Naime, Jain je prodao 104 dionice koje je držao direktno i 96 u vlasništvu porodičnih fondova.

Iako razlog prodaje nije naveden, to bi moglo izazvati paniku među investitorima u pogledu izgleda kompanije. Ova zabrinutost je povišena s obzirom da Buffett visoko poštuje Jaina. U nekom trenutku, magnat za ulaganja je jednom izjavio da je Jain odgovoran za dodavanje milijardi dolara vrijednosti dioničara.

S druge strane, analitičari su primijetili da prodaja može biti posljedica ličnih razloga, a ne zabrinutosti oko izgleda Berkshire Hathawaya. Na primjer, analitičarka CFRA Research Keti Zajfert zadržala je ocjenu “kupi” na Berkshireu, sugerišući da će dionice biti najmanje pogođene prodajom.

U međuvremenu, Berkshire Hathaway je također prodao neke od svojih ključnih posjeda. Od sredine jula, Buffett smanjuje svoj udio u Bank of America, a posljednja prodaja iznosi skoro šest miliona dionica. Osim toga, prodaja je uticala na Bafetov udio u tehnološkom gigantu Apple.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba