20+ godina
sa vama
nova funkcija

Android 16 donosi novitet za prikaz aplikacija

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Google će uskoro lansirati Android 15, ali se već pojavljuju informacije o njegovom nasljedniku, Androidu 16.

Još 2020. godine je Google putem Androida 11 uveo novu funkciju "bubbles API". Ova funkcija omogućava aplikacijama za dopisivanje da razgovore stave u lebdeći prozor koji preklapa druge aplikacije, tako da korisnici mogu brzo da vide i odgovore na poruke.

Kada korisnik odgovori, on može da ninimizuje ovaj lebdeći prozor, koji se potom pretvara u malu, lebdeću ikonu koju korisnik ponovo može da dodirne kako bi ponovo otvorio prozor.

Oni kojima se sviđa ova funkcija bit će zadovoljni jer Google radi na tome da svaka aplikacija koristi bubbles API na Androidu 16, bar tako tvrdi Android Authority. Trenutno bubbles API radi samo s obavještenjima za razgovore i može se ugasiti, ali ovu funkciju mnoge aplikacije ne podržavaju.

Neke od najboljih aplikacija za dopisivanje također nemaju podršku, tako da korisnici moraju u potpunosti da ih otvore kako bi obavili razgovor.

Android Authority je uspio da aktivira funkciju u beta verziji Androida 15, a prema svemu sudeći unaprijedit će iskustvo multitaskinga na telefonima i tabletima. Tableti bi mogli da imaju još više koristi zahvaljujući kombinaciji pomenute, ali i funkcije "bubble bar", prenosi B92.

Naravno, još je prerano za potvrde, tako da bi moglo doći do dramatičnih promjena do dolaska Androida 16.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba