20+ godina
sa vama
američka kompanija

Apple mora da vrati 13 milijardi eura poreza Irskoj

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Američka kompanija Apple treba da vrati Irskoj 13 milijardi eura neplaćenih poreza, presuda je Evropskog suda pravde (ESP).

Komisija Evropske unije je optužila Irsku da je tehnološkom gigantu dala nezakonite poreske olakšice prije osam godina, ali je Vlada te zemlje dosledno tvrdila da porez ne treba da se vraća, prenosi BBC.

„Sud pravde donosi konačnu presudu po ovom pitanju i potvrđuje odluku Evropske komisije iz 2016: Irska je odobrila Apple-u nezakonitu pomoć koju mora da povrati”, saopštio je sud u utorak, 10. septembra.

Vijest dolazi dan nakon što je tehnološki gigant objavio svoju novu liniju iPhone 16 i niz drugih proizvoda.

„Nikada nije bilo pitanje koliki porez plaćamo, već kojoj vladi smo dužni da ga platimo. Uvijek plaćamo sve poreze koje dugujemo gdje god da poslujemo i nikada nije bilo posebnog dogovora. Apple je ponosan što je pokretač rasta i inovacija širom Evrope i svijeta i što je dosljedno jedan od najvećih poreskih obveznika u svijetu”, rekao je predstavnik kompanije.

Odluka ESP je konačna, a sud je potvrdio odluku koju je donela Evropska komisija prije osam godina nakon dugotrajnog pravnog procesa.

Odluka pokriva period od 1991. do 2014. godine i odnosi se na način na koji je profit koji su ostvarile dvije podružnice kompanije Apple sa sedištem u Irskoj korišćen u vezi poreza, prenosi Investitor me.

EU smatra da su ovi poreski aranžmani nezakoniti jer druge kompanije nisu mogle da ostvare iste pogodnosti.

„Evropska komisija pokušava da retroaktivno promijeni pravila i ignoriše da je, kako to zahtijeva međunarodno poresko pravo, naš prihod već podlegao porezima u SAD. Razočarani smo današnjom odlukom jer je ranije Opšti sud pregledao činjenice i kategorički odbacio tužbu”, dodao je Apple.

Prvobitna presuda donijeta je u vrijeme kada je Komisija pokušavala da obuzda multinacionalne gigante za koje je vjerovala da koriste kreativne finansijske aranžmane da smanje poreske obaveze.

Presudu je poništio niži sud ESP-a 2020. godine, nakon žalbe Irske.

Tu presudu je sada poništio viši sud i objasnio da sadrži pravne greške.

To znači da će Irska morati da povrati izgubljene poreze od Apple-a, nešto što je Dablin godinama pokušavao da izbegne.

Najviši evropski sud takođe je presudio da Google mora da plati kaznu od 2,4 milijarde eura zbog zloupotrebe tržišne dominacije.

Tehnološki gigant se žalio na kaznu, koju je prvobitno nametnula Evropska komisija 2017.

To je u to vreme bila najveća kazna koju je Komisija ikada izrekla – iako je Goolge od tada dobio još veću kaznu od 4,3 milijarde eura 2018. zbog tvrdnji da je koristio Android softver za nepravedno promovisanje sopstvenih aplikacija.

Baš kao i za Apple, ova odluka je bila konačna i u slučaju kompanije Google.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba