20+ godina
sa vama
od velike koristi

Apple u iOS 18 uveo zanimljivu funkciju

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Apple u svoj novi operativni sistem iOS 18 uveo nekoliko novih funkcija, a jedna od njih, nazvana Vehicle Motion Cues, posebno je korisna tokom vožnje.

Naime, ova nova funkcija pomaže smanjenje mučnine koja se može pojaviti kada korisnik gleda u ekran iPhonea ili iPada dok se vozilo kreće. Prema Appleu, mučnina tokom vožnje često je uzrokovana sukobom između onoga što osoba vidi i onoga što osjeća.

Zato je osmišljena funkcija Vehicle Motion Cues kako bi se taj sukob spriječio, a to se postiže korištenjem vizuelnih elemenata koji u stvarnom vremenu prikazuju promjene u kretanju vozila, prenosi Računalo com.

Tako se na ivicama ekrana pojavljuju animirane tačke koje vizuelno prikazuju kretanje vozila, a one pritom ne ometaju glavni sadržaj na ekranu. Uz to, zahvaljujući senzorima ugrađenim u iPhone i iPad, funkcija detektuje kada je korisnik u vozilu i automatski se prilagođava situaciji.

Naravno, korisnici mogu uključiti ili isključiti ovu funkciju putem postavki. Prvi način uključivanja funkcije je putem Postavki. A kada uđete u njih idite na Pristupačnost, potom na Kretanje i tu odaberite Prikaži Vehicle Motion Cues. Tačnije, tu ovu funkciju možete Uključiti, Isključiti ili ju postaviti na Automatski mod. Drugi način je putem Control Centera, gdje korisnici mogu dodati kontrolu za Vehicle Motion Cues, prilagoditi je te jednostavno uključiti opciju Samo u vozilu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba