20+ godina
sa vama
Veliki problem

Appleu prijeti najveće usporavanje rasta u posljednjih 20 godina

Autor: Biznis.ba
Foto: Apple
Apple je nakon lansiranja iPhonea 2007. godine pokrenuo revoluciju u telekomunikacijama.

Taj je model pametnog telefona postavio temelje tog industrijskog sektora i pogurao Apple do tržišne vrijednosti veće od tri milijarde američkih dolara, ali se u posljednjih par mjeseci situacija počela mijenjati - piše Tportal.

Kompanija se suočila sa pritiskom rastuće konkurencije i propisa, smanjenja kupovne moći i niza pravnih izazova koji su je doveli do ruba najdužeg pada u više od dvije decenije.

Početkom godine analitičari sa Wall Streeta objavili su drugi pad rejtinga Appleovim dionicama, što je ulagačima signal kako bi ova godina mogla biti burnija nego što su navikli.

Ranije ove sedmice, Apple je počeo isplaćivati 500 miliona dolara korisnicima nakon dugotrajne kolektivne tužbe zbog tvrdnji kako je namjerno usporio određene modele iPhonea u Sjedinjenim Državama.

Američka carina udijelila je Appleu još jedan udarac presudom kako nisu poduzeli dovoljno oko problema s patentima koji su utjecali na prodaju novog izdanja pametnog sata Apple Watch.

Kompanija je također ostala izvan utrke u razvoju naprednih sistema umjetne inteligencije, u čemu ih je pretekao Microsoft.

Analitičari već dugo upozoravaju kako će zasićenje tržišta pametnih telefona Appleu donijeti probleme i nove izazove, piše Sky News. Hoće li se crne prognoze tokom ove godine napokon početi ostvarivati?

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba