20+ godina
sa vama
nije postignut dogovor

Dionice Samsunga tonu zbog višednevnog štrajka u indijskoj fabrici

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Dionice Samsung Electronicsa pale su čak 3% u petak, dok su radnici u južnoj indijskoj fabrici nastavili štrajkati, prekidajući proizvodnju u jedinici potrošačke elektronike već peti dan.

Predstavnici radničkog sindikata, uprava Samsunga i državni dužnosnici za rad nisu uspjeli u četvrtak postići dogovor između ostalog o platama i uvjetima rada.

Stotine radnika štrajkaju od ponedjeljka tražeći od elektroničkog konglomerata da prizna njihov sindikat, povisi plate i skrati radno vrijeme. Riječ je o jednom od najvećih takvih štrajkova posljednjih godina u Indiji, izvijestio je Reuters, a prenosi SEEbiz.

Fabrika, smještena u gradu Chennaiju u južnoj Indiji, proizvodi elektroničke uređaje uključujući televizore, frižider i mašina za veš.

To je jedna od dvije fabrike koje Samsung vodi u Indiji i može činiti do 30% godišnjeg prihoda grupe od 12 milijardi dolara u zemlji, izvijestio je Reuters.

Samsung Electronics jedan je od vodećih igrača na indijskom tržištu pametnih telefona i elektroničkih uređaja. Prema Statisti, najveći prihod u sektoru kućanskih aparata u Indiji za 2024. procijenjen je na 38,2 milijarde dolara.

Radnici će nastaviti štrajkati sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi za boljim platama i radnim uvjetima, rekao je sindikalni vođa E. Muthukumar za Reuters, “Uprava Samsunga tražila je od nas da prestanemo štrajkati, ali nije priznala sindikat niti razgovarala s nama, pa se štrajk nastavlja .”

Oko 85 posto od 1.700 radnika u fabrici sudjelovalo je u štrajku, izvijestile su lokalne novine Business Standards u utorak.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba