20+ godina
sa vama
Nakon januara

Iran u orbitu lansirao drugi satelit ove godine

Autor: Biznis.ba
Ilustracija
Iran je jučer lansirao istraživački satelit u orbitu pomoću rakete koju je izradila Islamska revolucionarna garda, izvijestili su državni mediji, prenosi Reuters.

Lansiranje se dogodilo u trenutku kada SAD i evropske zemlje optužuju Iran za prebacivanje balističkih projektila u Rusiju koje će ona vjerovatno koristiti za nekoliko sedmica u ratu protiv Ukrajine. Iran je to negirao, prenosi HINA.

Satelit Chamran-1, koji je u svemir lansirala raketa Qaem-100, postavljen je u orbitu na udaljenosti od 550 kilometara i primljeni su njegovi prvi signali, navode mediji, dodajući da su raketu projektirale i izgradile Svemirske snage revolucionarne garde.

Primarna je misija satelita, koji teži 60 kg, "testiranje hardverskih i softverskih sistema za demonstraciju tehnologije orbitalnog manevrisanja", navode državni mediji.

U januaru su iranski mediji izvijestili da je satelit Sorayya lansiran u orbitu na udaljenosti od 750 km, što je najveća udaljenost za iranski satelit.

Američka vojska tvrdi da bi balistička tehnologija dugog dometa koja se koristi za postavljanje satelita u orbitu također mogla omogućiti Teheranu da lansira oružje dugog dometa, uključujući i nuklearne bojeve glave.

Teheran negira da su njegove satelitske aktivnosti paravan za razvoj balističkih projektila i poručuje da nikada nije težio razvoju nuklearnog oružja.

Druga cilj je "procijeniti pogonski podsistem hladnog plina u svemirskim sistemima i performanse podsistema navigacije i kontrole položaja", izvijestili su državni mediji.

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, zadnjih je godina imao više neuspješnih pokušaja lansiranja satelita zbog tehničkih problema.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba