20+ godina
sa vama
velika popularnost

Njemačka i Austrija za veću kontrolu nad online trgovcima Temu i Shein

Autor: Biznis.ba
Temu
Njemačka, zajedno s drugim zemljama EU-a uključujući Austriju, zalaže se za veću kontrolu nad kineskim online trgovcima kao što su Temu i Shein.

“Ne možemo više prihvatiti da svaki dan stižu stotine hiljada paketa s proizvodima koji ne zadovoljavaju evropske standarde”, rekao je danas u Bruxellesu Sven Giegold, državni sekretar u njemačkom ministarstvu privrede.

Kako javlja austrijska štampana agencija APA, njemačka vlada, zajedno s Austrijom, Poljskom, Danskom, Nizozemskom i Francuskom, poziva Evropsku komisiju na dosljednost u izricanju kazni kineskim internetskim trgovcima ako se ne pridržavaju važećih evropskih pravila.

Na dodatne mjere za uspostavu poštene konkurencije između evropskih i kineskih internetskih trgovaca odn Tržišta također pozivaju Austrijsko trgovačko udruženje i privredna komora. Među ostalim, njemačke savezne države predlažu otkrivanje i kažnjavanje kršenja sveobuhvatnim prikupljanjem podataka i tješnjom saradnjom između nadležnih tijela.

Kako prenosi APA, kineski online marketi Shein i Temu vrlo su popularni u Njemačkoj i Austriji, čemu najviše doprinose niske cijene proizvoda. Prema podacima kölnskog istraživačkog instituta IFH, 43 posto potrošača u Njemačkoj kupuje na ovim pijacama, prenosi SEEbiz.

Predstavnici udruženja potrošača i vladajući političari, pak, kritični su prema kvaliteti proizvoda na internetskim pijacama, nedostatku kontrole i nelojalnoj konkurenciji.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba