20+ godina
sa vama
vidljiv oporavak

Nokia rezultatima nadmašila očekivanja

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Finski dobavljač telekomunikacijske opreme Nokia u četvrtak je izvijestila o porastu operativne dobiti u trećem tromjesečju od 9 posto i ponovila da je konkurent Ericsson primijetio oporavak potražnje u nekim područjima.

"Optimističan sam da sada okrećemo zaokret u mnogim dijelovima našeg poslovanja, čak i ako neki i dalje doživljavaju slabost tržišta", rekao je glavni izvršni direktor Pekka Lundmark u izjavi.

Nokia je zadržala svoju cjelogodišnju prognozu i rekla da očekuje značajno ubrzanje rasta u četvrtom tromjesečju u svom poslovanju mrežne infrastrukture, prenosi SEEbiz.

Usporediva zarada prije kamata i poreza (EBIT) porasla je na 454 miliona eura (492,73 miliona dolara) sa 418 miliona eura prošle godine, nadmašivši 424 miliona eura prema očekivanjima analitičara u anketi LSEG-a.

Usporediva bruto marža porasla je na 45,7% s 40,8% potpomognuta smanjenjem troškova i prodajom više opreme tržištima s visokom maržom.

Neto prodaja pala je 8% na 4,33 milijarde eura, uglavnom zbog manje prodaje Indiji. Potražnja indijskih klijenata značajno je pala ove godine nakon naglog rasta prošle godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba