20+ godina
sa vama
proizvođač naprednih čipova

TMSC u trećem tromjesečju ostvario rast dobiti od 40 posto

Autor: Biznis.ba
Foto: X
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), glavni proizvođač naprednih čipova koji se koriste u umjetnoj inteligenciji, u četvrtak će izvijestiti o rastu dobiti od 40 posto u trećem tromjesečju, što se pripisuje povećanoj potražnji.

Najveći svjetski proizvođač čipova, čiji su klijenti Apple i Nvidia, imao je koristi od brzog rasta umjetne inteligencije.

Prema LSEG SmartEstimate procejni, temeljenoj na prognozama 22 analitičara, TSMC bi trebao izvijestiti o neto dobiti od 9,27 milijardi američkih dolara za tromjesečje koje je završilo 30. septembra.

“Većina TSMC-ovih glavnih klijenata, uključujući Apple, Nvidiju, AMD, Qualcomm i Mediatek, lansira nove proizvode koji uvelike ovise o TSMC-ovim naprednim procesnim tehnologijama”, rekao je Li Fang-kuo, predsjednik uprave investicijske tvrtke President Capital Management.

TSMC će na svojoj kvartalnoj konferenciji za novinare ažurirati svoje prognoze za tekuće tromjesečje, ali i za cijelu godinu, uključujući kapitalne izdatke, te izvijestiti o ubrzanom širenju proizvodnih kapaciteta, prenose Financije hr.

Firma, podsjeća Reuters, ulaže milijarde u izgradnju novih fabrika u inozemstvu, uključujući 65 milijardi dolara za tri postrojenja u Arizoni, premda navodi da će većina proizvodnje ostati na Tajvanu.

Na posljednjoj konferenciji o zaradi u julu, TSMC je povećao prognozu prihoda za cijelu godinu i prilagodio planove kapitalnih izdataka za ovu godinu na iznos između 30 i 32 milijarde dolara, u usporedbi s prethodnom prognozom od 28 do 32 milijarde dolara.

Procvat umjetne inteligencije pomogao je povećati i cijenu dionica najvrijednije firme u Aziji, pri čemu su TSMC-ove dionice uvrštene na berzi u Taipeiju, glavnom gradu Tajvana, porasle za 77 posto ove godine.

Njihov najveći rival Intel suočava se s jednim od najtežih razdoblja dok se gubici gomilaju u njegovom odjelu za proizvodnju, razvijenom u nadi da će konkurirati TSMC-u.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba