20+ godina
sa vama
nekoliko savjeta

Ukoliko prodajete stari telefon trebali biste znati koji modeli gube na vrijednosti

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Ako želite da prodate svoj stari telefon nakon kupovine novog, evo nekoliko savjeta koje bi trebalo da poslušate.

Rezultati istraživanja Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) za 2023. godine pokazuju da će iPhone vlasnici češće prodati ili zamijeniti svoje telefone nakon kupovine novog modela u odnosu na Androide.

Tako će čak 41% njih iPhonea prodati ili zamijeniti stari model u odnosu na samo 17% vlasnika Androida, a razlog je jasan - Apple telefoni imaju bolju prodajnu vrijednost, odnosno gube manje na ceni u odnosu na Androide.

Više od polovine (53%) vlasnika Androida zadržava svoje stare telefone, što je 13% više u odnosu na iPhone korisnike, dok se 30% vlasnika Androida riješilo starog telefona, a isto je učinilo i 19% vlasnika onih koji prodaju iPhone.

Na Tech Spotu podsećaju i na raniji izvještaj SellCella, prema kom je iPhone 15 Pro Max (256 GB) zadržao najveću vrijednost nakon tri mjeseca od predstavljanja, a na tom spisku dominiraju modeli iPhone 15 serije, prenosi B92.

Vrijednost modela 15 Pro Max pala je za 18%, dok je vrednost najboljeg Androida prema toj kategoriji, modela Samsung Galaxy S23 Plus (256 GB) pala za 35% u istom periodu.

U prosjeku, modeli iz serije iPhone 15 gube gotovo 28% vrijednosti nakon predstavljanja, dok je ta brojka za modele iz serije Galaxy S23 nešto veća od 44%.

Sveukupno, zaključuje se u istraživanju, Apple iPhone čini se boljom investicijom u odnosu na Android telefone.

Iako bi taj podatak nekima mogao biti važan, jasno je da većini neće biti presudan, pa mnogi vlasnici Androida ne žele da zamene svoje uređaje i operativni sistem koji koriste godinama.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba