20+ godina
sa vama
savjeti

Word ima bag koji vam može obrisati dokumente: Kako da ga izbjegnete

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Korisnici Microsoft Word-a naišli su na novi bag koji može dovesti do gubitka fajlova, a prema njihovim izvještajima, ti fajlovi se ponekad ne mogu povratiti ni iz korpe za otpatke.

Iako je Microsoft svjestan ovog problema, još uvijek nije jasno kada će biti dostupno rješenje. U međuvremenu, postoje načini da se osigurate da vaši dokumenti ostanu bezbjedni.

Prema izvještajima sa Microsoft zajednice, greška se javlja kada se fajl čuva lokalno, a ime fajla sadrži simbol # ili kada je ekstenzija fajla napisana velikim slovima (npr. .DOCX umjesto .docx). Ovaj bag se pojavljuje u verziji 2409 za Microsoft 365, dok korisnici starijih verzija za sada nisu pogođeni.

Najveći rizik postoji kada se Word zatvori i prikaže prozor za potvrdu čuvanja fajla, umhesto da je fajl prethodno ručno sačuvan.

Kako spriječiti gubitak fajlova?

Da biste izbjegli ovu grešku i zaštitili svoje dokumente, pratite sljedeće savjete:

- Uvijek ručno sačuvajte fajl prije nego što zatvorite Word.

- Izbjegavajte korištenje simbola # u imenima fajlova.

- Koristite mala slova za ekstenzije fajlova (npr. .docx umjesto .DOCX).

U Word-u idite na File > Options > Save i uključite opciju Don’t show the Backstage when opening or saving files with keyboard shortcuts.

Razmotrite povratak na prethodnu verziju Word-a dok Microsoft ne riješi ovaj problem.

Iako ovaj bag možda pogađa samo mali broj korisnika, gubitak važnih fajlova može biti veoma frustrirajući, posebno kada to uključuje sate rada. Do tada, pridržavanje ovih koraka može vam pomoći da izbjegnete nepotreban stres i sačuvate svoje dokumente, prenosi Telegraf.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba