20+ godina
sa vama
BiH

Ako Uredba ostane na snazi doći će do nestašice određenih proizvoda u RS

Autor: Biznis.ba

Iz Privredne komora Republike Srpske (RS) dostavili su danas inicijativu premijeru Radovanu Viškoviću za stavljanje van snage Uredbe o vraćanju cijena na prethodni nivo, kojom je propisana mjera neposredne kontrole cijena na području tog bh.entiteta.

Tom Uredbom, koju je donijela Vlada, za pojedine proizvode propisuje se vraćanje cijena na prethodni nivo koje su zatečene u prometu i važile na dan 5.marta.

-Na osnovu informacija koje smo dobili od trgovinskih preduzeća, a koja se bave maloprodajom prehrambenih proizvoda, zamrzavanje prodajne cijene na nivo od 5.marta prouzrokovat će nestašicu jednog dijela proizvoda u narednim danima. Broj takvih proizvoda će se povećavati ukoliko navedena Uredba ostane u primjeni – tvrde iz Privredne komore RS-a.

Razlog za to je činjenica da su nabavne cijene za veliki broj proizvoda porasle u periodu od 5. marta do danas. Zbog toga, dobavljači ovih roba, kako tvrde, neće snabdijevati trgovinske lance ispod svoje nabavne cijene.

-Činjenica je da RS uvozi većinu prehrambenih proizvoda, kao i da domaći proizvođači uvoze repromaterijal za proizvodnju, te je u skladu s navedenim neminovno očekivati da će se nabavne i proizvodne cijene za sve više artikala povećavati. To će za posljedicu imati da veliki broj artikala neće biti dostupan za nabavku u trgovinskim lancima, te da će se desiti ozbiljni poremećaji u ponudi prema krajnjim kupcima - navodi se u saopćenju iz Privredne komore RS-a.

S ciljem prevazilaženja navedenog problema, predlažu izmjenu Uredbe o ograničenju marži u prometu robe u pravcu dopune člana 2. Uredbe i proširenja liste proizvoda na koje se ona primjenjuje s proizvodima koji su obuhvaćeni Uredbom o vraćanju cijena na prethodni nivo, kao i da se obezbijedi stroga kontrola njene primjene.

( FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba