20+ godina
sa vama
sa socijalnog aspekta

Amidžić: Oslobađanje od PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine opravdano

Autor: Biznis.ba
Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić danas je konferenciji za medije u Sarajevu izjavio da očekuje da će prijedlog izmjena zakona za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Istakao je da je ta inicijativa opravdana sa socijalnog aspekta zbog drastičnog rasta cijena nekretnina i zato što je jedan od glavnih razloga odlaska mladih iz zemlje nemogućnost rješavanja stambenog pitanja.

Amidžić je rekao da će se taj zakon odnositi na sve građane bez obzira na dob i druge razlike, kao i da je utvrđena ekonomska održivost zakona kad su u pitanju javni prihodi.

Zastupnica Naroda i pravde u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mia Karamehić Abazović precizirala da će građani ubuduće na svakih 100.000 KM za prvu nekretninu štediti 17.000 KM, što će značajno umanjiti teret te kupovine, prenosi Fena.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk naglasio je da je vladajuća koalicija na nivou BiH dogovorila konkretnu mjeru od koje će svi bh. građani imati koristi, a posebno će biti značajna olakšica za mlade koji prvi put kupuju stan i koja će ih zadržati u zemlji.

Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić naveo je da će se zakon odnositi samo na fizička lica koja nemaju riješeno stambeno pitanje, a ne i na pravna lica.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba