20+ godina
sa vama
BiH

'Borci' protiv kamenoloma Kuti žive na udaljenosti od 9 kilometara

Autor: Biznis.ba
kutis

Nalaz vještaka geodetske struke u naselju Kuti - Livač kod Mostara bacio je poptpuno novo svjetlo na priču o kamenolomu u ovom mjestu.

Naime, Udruženje koje se protivi rada kamenoloma je svoj glavni argument temeljilo na, pokazaće se netačnoj tvrdnji da je kamenolom od naselja udaljen samo 137 metara. No, nalaz vještaka je pokazao da “najkraće odstojanje od stambenog objekta do pojasa eksploatacionog polja kamenoloma "Zukulja" iznosi cca 253,60 metara”.

Još interesantnije je bilo istražiti koliko su zapravo od kamenoloma udaljene kuće, nekolicine onih koji zapravo čine pomenuto Udruženje i rade u javnom sektoru, te ih razvoj lokalne zajednice pretjerano i ne zanima.

Predsjednik Udruženja “Eko-Kuti” Aner Omanović jedini je od istaknutih članova Udruženja koji živi u Kutima. Njegova kuća je udaljena oko 800 metara od eksploatacionog polja kamenoloma. Uposlen je u jednom lokalnom javnom preduzeću.

Branislav Ćorić, sekretar udruženja, upolsenik državne institucije na području Kuti posjeduje zvaničnoj dokumentaciji nepoznatu vikendicu s bazenom o kojoj smo ranije pisali. Vikendica s bazenom je na oko 600 metara udaljenosti. Inače, prebivalištem je prijavljen u ovom mjestu, no stanuje oko devet kilometara dalje u Mostaru.

Željko Primorac radi u Elektroprivredi HZHB. Živi u Potocima u kući koja se nalazi na oko 3 kilometra udaljenosti od kamenoloma.

Drago Lozo je penziuoner i  suvlasnik nenaseljenog objekta koji se nalazi 250 metara od najbliže tacke eksploatacionog polja. Međutim živi u naselju Livač, u kući koja se nalazi na 2.7 kilometara udaljenosti od kamenoloma.

Dragica Lozo, također je u penziji. Živi u centru grada Mostaara, na oko devet kilometara udaljenosti.

Goran Lozo je prosvjetni radnik. Živi i radi u Republici Srpskoj. Dakle, u drugom entitetu.

Uglavnom, svi članovi Udruženja stanuju van zone uticaja kamenoloma. Podsjetimo, u BiH postoji na desetine kamenoloma koji se nalaze u samim naseljima i gdje na udaljenosti na od 100-200 metara postoje ne samo par kuća, nego cijela naselja. Ovdje čak ni to nije slučaj, već se kamenolom u odnosu na najbliže naseljeno područje nalazi na oko 600 metara.

Također, Udruženje navodno zastupa odvjetnički ured Paponja-Bunoza, jedan od najeminentnijih, čija uloga u cijeloj priči također ima interesantne dijelove, a čiji ej suvlasnik bio i akutelni  ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Na koncu, na javnoj raspravi održanoj u decembru 2014. godine, stvarni mještani ovog naselja Ibrahim Omanović, Ibro Omanović, Ekrem Omanović i Jusuf Nurkić punu podršku razvoju rada kamenoloma. Tek 2022. i 2023. godine, nakon što u priču ulazi turski investitor, oni koji uopšte nisu stalno nastanjeni u naselji Kuti, osim Anera Omenovića vode grčevitu borbu protiv otvaranja kamenoloma, do te mjere da su spremni opstruirati deminiranje terena, samo da bi investitoru otežali proces ishodovanja potrebnih dozvola.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba