20+ godina
sa vama
BiH

Dva strana investitora zainteresovana za modernizaciju stadiona Asim Ferhatović Hase

Autor: Biznis.ba
kosevo_stadion
Shodno tome 5. januara 2018. godine objavljen je otvoreni javni međunarodni poziv za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih partnera da investiraju svoja sredstva u realizaciju ovog velikog projekta kojim bi Sarajevo dobilo modernu sportsku arenu po svjetskim i evropskim standardima. Javni poziv je bio otvoren 120 dana.

U datom roku prijave na javni poziv su dostavile dvije strane kompanije i to: Imar Urban Consultants iz Rijada, Saudijska Arabija, te Care Park PTY LTD iz Melburna, Australija.

Pomenute kompanije dostavile su svu neophodnu relevantnu dokumentaciju o svom poslovnom rejtingu, urađenim projektima, te uvjerenja poslovnih banaka, uz naglašenu zainteresiranost da u skladu sa modelima javno privatnog partnerstva - koncesije investiraju svoja sredstva u realizaciju ovog projekta.

Nakon okončanja procedure, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić uputio je poziv menadžerima ovih kompanija da posjete Sarajevo i da sa svojim arhitektima doprinesu iznalaženju najboljih idejnih rješenja modernizacije ovog cijelog sportskog-rekreativnog-privrednog kompleksa.

Pored toga općinski načelnik je organizirao više sastanaka arhitektonskog savjeta kako bi se definirale jasne smjernice za izradu izmjena i dopuna Regulacionog plana Zetra, u čijem obuhvatu je i kompleks stadiona Koševo, uz osnovni koncept da se, uz zadržavanje svih postojećih sportskih sadržaja, izgrade i privredni sadržaji koji će investitoru omogućiti povrat uloženih sredstava.

Nakon provedenog postupka u vezi sa donošenjem novog regulacionog plana za ovaj lokalitet, općinska uprava će pripremiti studiju o opravdanosti projekta o modernizaciji ovog kompleksa te pripremiti za Općinsko vijeće odluku kojom će Općinsko vijeće odlučiti o modelu javno privatnog partnerstva-koncesije.
Podsjećamo, u okviru projekta modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu do sada je završeno uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, kao i pojačanje reflektorske rasvjete. Za realizaciju projekta sredstva su obezbijedile Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo koji su izdvojili po 500.000 KM.

Nova rasvjeta jačine 1776 luksa omogućuje odigravanje međunarodnih utakmica i u noćnim terminima, a centralna, kontrolna soba sa video nadzorom cijelog stadiona sa 27 kamera omogućuje pokrivenost sa sigurnosnog aspekta.
Pored toga završena je dogradnja klupe za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača. Na ovaj način ispunjeni su osnovni uslovi za održavanje međunarodnih utakmica.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba