20+ godina
sa vama
Direktor ŽFBiH za Vijesti

Džafić podijelio dobre vijesti: Željeznice FBiH firmama osigurale ‘rezervne’ luke

Autor: Biznis.ba
Foto: Vijesti.ba / ilustracija
U Vladi FBiH danas je održan sastanak premijera Nermina Nikšića sa direktorima javnih preduzeća Željeznice FBiH Enisom Džafićem, Ceste FBiH Ljubom Pravdićem, te izvršnim direktorom Autocesta FBiH Asmirom Dževlanom.

Predstavljen je plan integralnog rješavanja pitanja cestovnog i željezničkog saobraćaja na dionicama na kojima su razorne poplave i klizišta na području Jablanice uzrokovale veliku štetu i obustavu željezničkog saobraćaja.

Prije ovoga, u Željeznicama FBiH je održan sastanak direktora ove kompanije Enisa Džafića sa predstavnicima niza bh. kompanija, koje su pogođene presejecanjem željezničke komunikacije s lukom Ploče.

Džafić za Vijesti.ba kaže da su na sastanku bili predstavnici Privredne komore FBiH, kompanija GIKIL, Mittal, Adriatic Metals, Alternativa Sarajevo…

"Ponudili smo im rezervne 'luke' pored Ploča, koje su spremne vršiti dopremu ili otpremu iz pravca luka Rijeke, Kopar, Bar i Konstanca u Rumuniji. GIKL će jedan brod dovesti u luku Bar i odatle će se željeznicom transportovati do Lukavca preko graničnog prelaza Zvornik. Drugi brod će biti iskrcan u luku Kostanca, gdje će doći do luke Brčko odakle će željeznicama doći do Lukavca”, kaže Džafić i mastavlja:

"Za kompaniju Mittal, određene količine koksa koje se nalaze u luci Ploče snabdijevat će se iz Poljske i dolazit će preko prelaza Šamac. Kada je u pitanju nafta, ona dolazi iz pravca Rijeke i Siska, a mazut će doći u Zenicu za kompaniju Hifa Oil. Adriatic Metals smo ponudili da vozove sa koncentratom dovlači do Konjica, odakle bi, kada se otvori cestovni saobraćaj Jablanica - Mostar, vršili transport kamionima do luke Ploče jer je to jedina moguća varijanta trenutno".

Kaže da su privredi trenutno ponudili alternative pravce snabdijevanja željeznicom, a i Željeznicama bi to smanjilo gubitke, koji iznose oko 280 hiljada KM dnevno.

Na sastanku kod premijera Nikšića se govorilo o sanaciji i željezničkog i cestovnog saobraćaja na lokalitetu Komadinovo vrelo.

“Da se pronađe rješenje i da jedan izvođač radova bude i projektant i izvođač. Ostalo je da vidimo mišljenje Agencije za javne nabavke. Ako ono bude pozitivno, realno je da onda odabir izvođača traje samo dva do tri dana i počela bi sanacija. Radilo bi se integralno", kaže Džafić.

Dodaje i da je svim radnicima ŽFBiH isplaćena plata zajedno sa pomoći, bez obzira na trenutno stanje i gubitak prihoda te da radnici te gubitke neće osjetiti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba