20+ godina
sa vama
BiH

Džindić o rudnicima: Direktori koji ne budu isplaćivali doprinose bit će smijenjeni

Autor: Biznis.ba
Federalna Vlada pokušaće spasiti rudnik Breza kreditom, dok je sudbina zeničkog rudnika upitna. To je rezultat sastanka resornog federalnog ministra Nermina Džindića sa direktorima zeničkog i brezanskog rudnika i čelnim ljudima Elektroprivrede BiH i Porezne uprave Federacije.

Za desetak dana, nakon analize, biće održan novi sastanak, kako bi bila donesena konačna odluka za zenički rudnik.

Povod za sastanak jesituacija u rudnicima u Zenici i Brezi, jer rudari danima ne žele da siđu u jame dok im se ne isplate plaće i odblokiraju računi.

- Jedan od zaključaka je da se rudnik Breza mora zadužiti za 6,5 miliona KM da bi isplatio dio dugovanja Poreznoj upravi.

Kada je u pitanju rudnik Zenica, njima smo dali rok od deset dana da naprave pregled situacije i sve dostave Upravi i Nadzornom odboru „Elektroprivrede“ - kaže Džindić.

Oni direktori rudnika koji više ne budu isplaćivali doprinose na plaće rudarima bit će smijenjeni.

- To je jasno poručio direktor EPBiH Bajazit Jašarević. Ko ne zna da radi, neka ide – kaže Džindić.

On nam je iznio šokantne podatke, a to je da su ukupne obaveze rudnika Breze prema Poreznoj upravi 88 miliona KM, a rudnika Zenice 141 milion KM.

- Ovi rudnici od 2009. do 2015. godine nisu platili ni marke obaveze Poreznoj upravi. Tek su poslije 2015. to počeli raditi, ali ne u mjeri u kojoj su trebali – kaže Džindić.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba