20+ godina
sa vama
BiH

FBiH razmatra uvođenje neradne nedjelje u trgovinama

Autor: Biznis.ba
ilustracija

Na jesen bi Vlada Federacije BiH trebala razmatrati zakonske izmjene kojima bi se obaveznim proglasilo zatvaranje prodajnih objekata nedjeljom i u dane praznika u ovom bh. entitetu.

Ovu informaicju objavila je zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić koja je navela da je važno napraviti prvi korak u ostvarivanju prava radnika na odmor.

Prodajni objekti biće zatvoreni nedjeljom i u dane praznika u Federaciji BiH, prijedlog je u Prednacrtu Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH, koji bi Federalna vlada trebalo da razmatra u prvim mjesecima jeseni, naravno ove 2023.godine.

Šta to ima veze s ljudskim pravima? To znači da radnici u trgovinama i drugim prodajnim objektima neće raditi nedjeljom i praznicima.

O tome je ministar trgovine Amir Hasičević, nakon sastanka, održanog 11.5.2023. sa predsjednicom Sindikata uslužnih djelatnosti i trgovine BiH Mersihom Ferhatović Beširović, obavio konsultacije s poslodavcima u Federaciji BiH, te predstavnicima udruženja potrošača. Postoji zajednički interes za neradnu nedjelju i slobodne dane tokom državnih i vjerskih praznika.

U Brčko Distriktu, ovo pravilo se već provodi uz rigorozne inspekcijske nadzore za one koji prekrše ovu obavezu.
Interes za zakonsko regulisanje obaveze zatvaranja prodajnih objekata nedjeljom i praznicima, na žalost, ne postoji u Vladi Republike Srpske. Međutim, pojedine opštine i u ovom entitetu već uvode ovo pravilo.

Pojedini opozicionari postavljaju pitanje da li će poslodavci u Federaciji BiH biti diskriminirani?! Neće. Jedino mogu biti diskriminirani radnici u prodajnim objektima u Republici Srpskoj. Bitno je da je prvi korak napravljen.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba