20+ godina
sa vama
Bogata ponuda

Federalni premijer Nikšić otvorio 16. sajam "Hercegovački plodovi Mediterana" u Stocu

Autor: Biznis.ba
Stolac je i ove godine domaćin tradicionalne manifestacije "Hercegovački plodovi Mediterana" koja okuplja proizvođače, stručnjake i ljubitelje mediteranske poljoprivrede iz cijele regije, te predstavlja centralno mjesto promocije autohtonih hercegovačkih proizvoda.

Tokom manifestacije koja traje do subote, 12. oktobra, posjetioci imaju priliku uživati u izložbenim štandovima koji nude raznovrsne poljoprivredne proizvode poput smokava, šipaka, grožđa, meda, maslina i ostalih plodova mediteranskog podneblja.

Manifestaciju je danas otvorio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, izrazivši zadovoljstvo što se na sajmu predstavljaju izlagači iz lokalne sredine, ali jednako tako i iz Federacije BiH te susjednih zemalja, što pokazuje da postoji veliki interes.

- Naravno da Vlada FBiH i drugi nivoi vlasti trebaju stati iza ovakvih manifestacija. Sad sam razgovarao s jednim od izlagača koji se bavi proizvodnjom organske hrane, koji se sjeća vremena iz mog prvog mandata. Kaže da nikad nisu imali bolju podršku. Ponudio sam da nastavimo tamo gdje smo stali. Jako je važno da im damo podršku, a da korist imaju i građani koji će prije svega dobivati kvalitetnu, domaću hranu – podvukao je Nikšić, dodavši da je vrijeme kriza pokazalo koliko je važno imati domaće proizvođače hrane.

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković osvrnuo se na razvoj manifestacije koja je nastala prije osamnaest godina, imala malu stanku tokom pandemije koronavirusa, a sada već šesnaestu godinu bilježi stalni rast.

- Svake godine imamo potrebu za većim prostorom. Jako me raduje da su izlagači pojedinačni OPG-ovi koji na ovom sajmu vide šansu za bolji plasman svojih proizvoda. Nekada smo krenuli sa čistom sirovinom šipka, smokve i masline, danas govorimo o gotovim proizvodima – pojasnio je on.

Bošković je također naglasio važnost edukacije, ističući da se usvajaju stručni savjeti te da se prate stručna predavanja koja se održavaju tokom sajma, što vodi ka stalnom razvoju i napretku. Izrazio je zadovoljstvo da je sajam, koji ima podršku Vlade FBiH, otvorio premijer Nikšić što je pokazatelj da će ovaj sajam svake godine biti sve bolji.

Organizatori kaže da na sajmu ove godine učestvuje oko 100 izlagača, a s obzirom na izvanrednu ponudu događaja i asortiman izložbenih eksponata, te mogućnost nabavke plodova vrhunskog kvaliteta i drugih proizvoda, smatraju da je ovogodišnja manifestacija najbolja do sada. Predsjednik udruženja "Hercegovački plodovi Mediterana" i organizator manifestacije Zoran Raič izrazio je zadovoljstvo uspjehom sajma.

- Sajam je okupio velik broj izlagača, a ljudi se rado vraćaju. Raznovrsna je ponuda – imamo šipak, smokve, masline, rukotvorine, sir, med i još mnogo toga. Posjetioci izlagači dolaze s entuzijazmom, i možemo reći da smo jako zadovoljni ovogodišnjim odazivom - kazao je Raič.

Kako je dodao, uz bogatu ponudu ovogodišnja manifestacija ima i humanitarni aspekt. Naime, učenici Osnovne i Srednje škole Stolac odlučili su Dane hljeba posvetiti stradalima u nedavnim poplavama u našoj zemlji. Sav prihod od prodanih proizvoda bit će doniran za pomoć ugroženima.

- Tamo gdje se inače nalazio prepoznatljiv štand Udruženja žena 'Most' iz Jablanice, ove godine smo postavili dobrotvornu kutiju. Sav prihod ide za njihov rad, jer su se uspješno organizovali i očistili svoje prostorije kako bi kuhali i ugostili ljude koji pomažu u Jablanici - pojasnio je Raič.

Kada je riječ o programu manifestacije, na ovogodišnjem 16. izdanju sajma održat će se i stručna predavanja te prezentacije novih tehnologija i inovacija u poljoprivredi, uz poseban naglasak na organsku proizvodnju i očuvanje tradicionalnih sorti.

Uz bogat izložbeni program, manifestacija nudi i degustacije, kreativne radionice, te takmičenja u raznim poljoprivrednim kategorijama. Cilj je ove manifestacije ne samo promovisati lokalne proizvode već i podići svijest o važnosti očuvanja mediteranske baštine i okoliša.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba