20+ godina
sa vama
bihać

Fokus 9. Biznis kluba na izazovima i potencijalima IT sektora

Autor: Biznis.ba
Bihaćki web-dizajneri, grafičari i kreativci okupili su se kako bi razmijenili ideje, dodatno se povezali i sagledali stanje u domaćem IT sektoru.

Na sastanku, organiziranom u okviru devetog Biznis kluba, istaknuti su brojni izazovi s kojima se susreću, a najveći problem ostaje nedovoljno razumijevanje posla kojim se bave – profesije koja je postala nezamjenjiva u modernom svijetu.

Iako su njihovi radovi ključni za digitalizaciju i modernizaciju privrede, bihaćke IT firme uglavnom rade za inostrane klijente, jer domaće kompanije još ne prepoznaju puni potencijal web dizajna i kreativnih digitalnih rješenja.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić, koji je prisustvovao sastanku, istaknuo je važnost slušanja ideja IT stručnjaka kako bi Gradska uprava te prijedloge pretočila u konkretne projekte korisne za širu društvenu zajednicu.

- Kreativne ideje koje mogu unaprijediti privredne aktivnosti i donijeti nešto novo, u fokusu su interesa gradske uprave. Želimo čuti ljude iz IT sektora kako bismo njihove ideje pretočili u djela koja će koristiti svima - poručio je Sedić.

Sastanak je organiziran u saradnji sa Biznis studijem, a naglasak je bio na razvoju kreativne industrije i digitalnih rješenja koja mogu doprinijeti lokalnoj i regionalnoj privredi.

Iako su potencijali IT sektora ogromni, stručnjaci iz ove branše upozoravaju da Bosna i Hercegovina rizikuje stagnaciju ukoliko država ne prepozna strateški značaj IT industrije. Upozorili su i na sve veći odlazak stručnjaka u inostranstvo, jer domaće kompanije rijetko imaju kapacitete da zadrže osposobljeni kadar, prenosi Fena.

- Stečeno znanje IT stručnjaci primjenjuju za razvoj ekonomija drugih država, pretežno zapadnih. Zbog toga tražimo adekvatnu podršku vlasti i zakonske porezne olakšice za IT kompanije - kazao je Emrah Rizvić, direktor kompanije koja se bavi web dizajnom i digitalizacijom.

Prema službenim podacima, u IT sektoru u Bosni i Hercegovini trenutno radi više od 11.000 ljudi.

Kompanije u ovom sektoru u Federaciji BiH ostvarile su prihod veći od milijardu konvertibilnih maraka, dok izvoz usluga i proizvoda čini čak 70 posto tog prihoda. Ovi podaci potvrđuju da su IT stručnjaci iz Bosne i Hercegovine visoko cijenjeni u svjetskim krugovima.

Okupljeni web-dizajneri, grafičari i IT stručnjaci nadaju se da će njihova kreativnost i inovacije uskoro dobiti širu podršku i prepoznavanje unutar granica njihove domovine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba