20+ godina
sa vama
BiH

Granični prijelaz Maljevac opet otvoren za kamione

Autor: Biznis.ba
gp maljevac

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je na Twitteru da je, prema informacijama koje imaju, prevaziđen problem sa teretnim tranzitom za privrednike iz Unsko-sanskog kantona kroz Hrvatsku.

"Dva dana smo u kontaktima sa hrvatskim vlastima, ministrom Grlić-Radmanom a uključen i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Prema informacijama koje imamo problem sa teretnim tranzitom iz USK je prevaziđen. Pratit ćemo stanje i dalje te raditi na trajnoj pomoći bh. privredi", poručila je Turković.

Podsjetimo, nešto ranije, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potvrdio je danas novinarima da je u stalnom kontaktu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem u vezi s tranzitom vozila između dvije zemlje.

Problem je nastao prije nekoliko dana, kada je zabranjen tranzitni promet preko graničnog prijelaza Velika Kladuša - Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a Mitrović je  izrazio nadu da će to pitanje biti riješeno danas.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo čelnicima institucija BiH i Delegaciji EU u BiH od kojih traže da u roku od 48 sati riješe problem nastao nakon primjene Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba