20+ godina
sa vama
Načelnik Općine

Hasanović okupio privrednike u Vogošći, tema industrijska zona

Autor: Biznis.ba
Načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović je danas (30.09.2024.godine) organizovao sastanak sa privrednim subjektima koji posluju u Staroj industrijskoj zoni Vogošća sa namjerom da se iznađu najbolja rješenja za unapređenje infrastrukture u zoni.

Sastanku su, među ostalima, prisustvovali predstavnici Ministarstva komunalne privrede i Ministarstva privrede u Vladi Kantona Sarajevo, Bags Energotehnike, Pretisa, Medimpexa, Volkswagena, Penny plusa i Unisa.

Na sastanku je istaknuto da Općina Vogošća nema mogućnost da sa projektima koji se tiču Stare industrijske zone aplicira na javne pozive koje raspisuju viši nivoi vlasti, sve dok se ne riješe imovinsko-pravni odnosi u Staroj industrijskoj zoni. Zaključak je, obzirom da postoji usvojen Regulacioni plan, da se uradi elaborat postojećeg stanja puteva koji će se preklapati sa vlasničkim parcelama, utvrditi posjedovno i gruntovno stanje te s takvim prijedlogom ići prema Vladi Kantona Sarajevo, kako bi ista proglasila javni interes i puteve otkupila od trenutnih vlasnika kroz sistem eksproprijacije.

Kada su u pitanju problemi komunalne prirode donesen je zaključak da se mora odustati od projekta kolektivnog kolektora i pročistača kako bi zbrinjavanje otpadnih voda bilo u skladu sa EU direktivama i zakonodavstvom BIH. Donesen je zaključak da se treba uraditi elaborat trenutnog podzemnih instalacija s obzirom da se radi o staroj industrijskoj, odnosno vojnoj zoni i da nijedna institucija ne posjeduje zvanični katastar podzemnih instalacija.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba