20+ godina
sa vama
BiH

IDT konferencija u Sarajevu donosi inovacije u digitalnoj transformaciji

Autor: Biznis.ba
Kemal-Hadzic-razvoj-poslovanja-3

Nakon uspješnog prvog izdanja, u Sarajevu se 28.09.2023. održava druga IDT konferencija koja donosi revolucionarna rješenja i inovativne pristupe digitalnoj transofrmaciji u svim industrijama.

O konferenciji je za Vijesti.ba govorio organizator Kemal Hadžić.

Šta će ponuditi druga IDT konferencija?

HADŽIĆ: Obzirom da je koncept IDT konferencije nastao kao ideja da kompanijama ponudimo više rješenja o načinima provođenja digitalne transformacije, na drugom izdanju konferencije učesnicima nudimo novi pogled na procese digitalizacije kroz zanimljive panel diskusije, prezentaciju inovativnih digitalnih i AI rješenja, kao i kroz interaktivnu radionicu. Konferencija će okupiti brojne stručnjake iz regije i svijeta koji će, svako kroz svoju eskpertizu, učesnicima prenijeti značaj digitalne transformacije, te nam ponuditi praktična i efikasna rješenja za sprovođenje iste.

I ove godine želim istaći saradnju sa ambasadom kraljevine Nizozemske i EBRD-om (Evropska banka za obnovu i razvoj) koji su nam pomogli da dovedemo stručnjake iz Nizozemske koji će podijeliti neke od najboljih praksi u digitalnoj transformaciji kompanija.

Specijani gost konferencije je sjajni Tomislav Cvitanušić alpinista i sportista koji će govoriti o autentičnoj motivaciji koja mijenja perspektivu o postizanju zadatih ciljeva te će nas podsjetiti da je uspjeh u digitalnoj transformaciji  moguć sa pravim planom i jasnom strategijom.

Najavljeno je predstavljanje nekih od najnaprednijih IT i digitalnih rješenja koja su trenutno dostupna u svijetu? Možete li nam otkriti za naše čitaoce djelić toga o kakvim se digitalnim rješenjima radi?

HADŽIĆ: Predstavit ćemo platformu Mendix kroz interaktivnu radionicu pod nazivom “Kako izgraditi aplikaciju za samo sat vremena”. Mendix je Siemensova low-code platforma koja pomaže kompanijama da promijene način na koji rješavaju poslovne izazove. Također, ugostit ćemo i predstavnike kompanije Jedox, platforme za planiranje, budžetiranje, izvještavanje i analizu performansi kompanija, koji će učesnicima konferencije predstaviti demo ove platforme. Upoznat ćemo se sa poslovnim modelom kompanije CargoX koje je globalno nagrađivano rješenje za prenos dokumenata putem blockchain-a, a koje se premijerno predstavlja u BiH na našoj konferenciji. Blockchain nije samo kriptovaluta. CargoX je najveće i najbrže rastuće rješenje za kreiranje i razmjenu elektronskih trgovinskih dokumenata kao što je tovarni list (eBL – electronic Bill of Lading). Ova platforma rješava jedan od najvećih globalnih problema u logistici i transportu. Radujem se saradnji sa Mendixom, Jedox-om i CargoX, te smatram da će ove prezentacije biti vrlo koristan dio konferencije.

Kakav je interes bh. kompanija za digitalnu transformaciju?

HADŽIĆ: Digitalna transformacija je kompleksan i sveobuhvatan proces koji zahtijeva prije svega dobar plan i strategiju, a tek onda praktična rješenja i primjenu. S obzirom na to, bh. kompanije često pribjegavaju privremenim rješenjima, ali sa sigurnošću mogu reći da je sve više kompanija koje su spremne uložiti kako u procese digitalizacije tako i u edukaciju svojih zaposlenih koji će te procese sprovoditi. Upravo zbog toga postoji IDT konferencija, kako bismo kompanijama olakšali te procese, pokazali im praktičnije puteve do digitalne transformacije, te zajedno sa njima pronašli praktična i kvalitetna rješenja za sprovođenje digitalizacije u njihovoj organizaciji.

Koliko poslovnih saradnji bude ostvareno nakon ovakvih konferencija, imate li neki konkretan primjer saradnje koji se “rodio” na IDT konferenciji?

HADŽIĆ: Svaka konferencija je odličan način za ostvaranje prije svega kvalitetnih kontakta, a sigurno i poslovne saradnje tamo gdje postoji zajednički interes. S obzirom da na IDT dolaze kompanije i učesnici iz čitave regije, ali i Evrope, ostvaruje se značajan broj poslovnih saradnji. Konkretan lični primjer je učešće jednog konsultanta iz Nizozemske na prvoj IDT konferenciji, što je rezultiralo pokretanjem zajedničke kompanije u BiH za Adria regiju. IDT konferencija je mjesto susreta kompanija i pojedinaca koji žele biti dio razvoja digitalnih transformacija.

Kakva je vaša poruka kompanijama, ali i donosiocima odluka u BIH, šta nas to čeka u budućnosti, na šta trebaju biti spremni i kada trebaju biti spremni?

HADŽIĆ: Poslovno okruženje se mijenja brže nego ikada. Citirao bih cijenjenog kolegu Prof. Dr. Velimira Sriću: “Dvije najvažnije stvari za uspjeh u poslovanju i životu su dobra strategija i ciljevi te agilnost i fleksibilnost u borbi za njihovo ostvarenje. Timovi i pojedinci s jasnim ciljevima i upornošću da ih ostvare, pobjeđuju sve ostale.”Ključni faktor uspjeha u bilo kakvoj transformaciji, pa tako i digitalnoj je da trebamo biti odlučni, agilni i uporni, te se okružiti sa timom koji to stvarno jeste.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba