20+ godina
sa vama
BiH

Kinezi odobrili kredit za autoput Brčko - Bijeljina

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiva
Predstavnici kineskih kompanija informisali su predsjednika RS Milorada Dodika da su riješeni gotovo svi imovinsko-pravni poslovi za izgradnju autoputa Brčko - Bijeljina, te da je kineska banka odobrila kreditna sredstva za finansiranje ovog projekta.

"Očekivano je da projektovanje i sve pripremne aktivnosti budu okončane do aprila 2025. godine, kada će početi izvođenje radova, a završetak glavnih radova do jeseni 2026. godine", napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Dodik je naveo da je u četvrtak, 17. oktobra, razgovarao sa predstavnicima kineskih kompanija China Overseas Engineering Group Co. i China Tiesiju Civil Engineering Group Co. o svim aktivnostima na projektu izgradnje autoputa Brčko - Bijeljina u dužini od 17 kilometara.

"Informisali su me da su riješeni gotovo svi imovinsko-pravni poslovi, te da su odobrena kreditna sredstva za finansiranje ovog projekta od kineske banke", istakao je Dodik.

On je dodao da je RS opredijeljena za dalja ulaganja u ključne infrastrukturne projekte koji povezuju ovaj entitet sa Srbijom.

Ranije je u medijima izjavljivano da se pregovara sa kineskom Exim bankom o kreditu od oko 750 miliona KM, koliko je potrebno za gradnju 33 kilometra autoputa.

Zvanično, u RS je u funkciji 106,5 kilometara autoputa, a u planu je izgradnja još oko 280 kilometara.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba