20+ godina
sa vama
BiH

Kompenzacioni fond RS: Odobrena dva miliona KM za sanaciju štete od afričke kuge svinja

Autor: Biznis.ba

Upravni odbor Kompenzacionog fonda RS odobrio je u petak, na 36. telefonskoj sjednici, isplatu dva miliona KM za sanaciju štete od afričke kuge svinja.

"Sredstva će biti usmjerena za otkup zdravih životinja na ugroženom i zaraženom području, u nastojanju da se obezbijede dovoljne količine domaćih poljoprivrednih proizvoda i ublaže poremećaji na tržištu", saopšteno je nakon sjednice Upravnog odbora Kompenzacionog fonda.

Navodi se da će se novac isplaćivati na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja.

"Ova mjera preduzeta je s ciljem sanacije ekonomske štete od afričke kuge svinja koju trpe proizvođači sa ugroženog i zaraženog područja, a na čijim farmama, uzorkovanjem krvi životinja, nije utvrđena afrička svinjska kuga", navodi se u saopštenju.

Odobrenim sredstvima subvencionisaće se otkup zdravih svinja iz ovih područja, na način da će proizvođači dobiti 50 odsto procijenjene vrijednosti svinja, dok će preostalih 50 odsto obezbijediti otkupljivači.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba