20+ godina
sa vama
upućen zahtjev

Koordinacija sedam sindikata u KS predlaže povećanje plata za 10 posto od 1. januara 2025.

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Koordinacija sedam sindikata u Kantonu Sarajevo, koja uključuje Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika KS, Sindikat policije, te sindikate iz oblasti obrazovanja, zdravstva i komunalne privrede danas je usvojila zaključak kojim predlažu povećanje plata radnika kojima se plata isplaćuje iz Budžeta KS za cca. 10 posto kroz povećanje osnovice za obračun plata, počevši od 1. januara 2025.

Koordinacija, koja predstavlja više od 25.000 radnika u Kantonu Sarajevo, uputila je pisani zahtjev Vladi KS za otvaranje pregovora o definisanju osnovice u iznosu od 425 KM - također od 1. januara 2025., te je zatražila isplatu pomoći svim radnicima koji primaju platu iz Budžeta KS, Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja i budžeta preduzeća komunalne privrede, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH.

Koordinacija sindikata očekuje pisane odgovore na upućene zahtjeve u roku od sedam dana, a ukoliko ne dobiju odgovor u predviđenom roku Koordinacija će organizovati press konferenciju i obavijestiti javnost o situaciji i budućim sindikalnim aktivnostima.

Osim toga, Koordinacija je pozdravila dogovor između Vlade KS i Sindikata radnika u zdravstvu o povećanju satnice na 3,40 KM te očekuje povećanje plata za cca. 10 posto od 1. septembra 2024., a najavila je da će podržati Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u njihovim nastojanjima za povećanje plata, saopćeno je iz Koordinacije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba