20+ godina
sa vama
BiH

Košarac i Džabarov o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Azerbejdžana

Autor: Biznis.ba
djana

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ministra ekonomije Republike Azerbejdžan Mikaila Džabaorva (Mikayil Jabbarov), sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa i jačanju saradnje.

Sagovornici su naglasili da između BiH i Azerbejdžana nema otvorenih pitanja, te da dobri politički odnosi treba da budu temelj za poboljšanje ekonomskih veza i povećanje ukupne spoljnotrgovinske razmjene.

Na sastanku je istaknuto da je današnja zvanična posjeta delegacije Azerbejdžana rezultat sastanka i diplomatskih aktivnosti predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva tokom nedavnog susreta u Bakuu.

Ministri Košarac i Džabarov konstatovali su da postoji otvoren prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede, turizma i energetike. Takođe su ukazali na važnost povezivanja privrednika u obostranom interesu.

S tim u vezi, dogovoreno je formiranje zajedničke radne grupe predstavnika Republike Azerbejdžan i nadležnih tijela Republike Srpske i Federacije BiH, te institucija na nivou BiH. Zadatak zajedničke radne grupe biće da razmotri konkretne modele saradnje u sektoru poljoprivrede, turizma i energetike.

Sagovornici su iskazali opredjeljenje da intenziviraju aktivnosti na potpisivanju memoranduma o ekonomskoj saradnji i saradnji u sektoru turizma, što će biti dobar regulatorni okvir za jačanje bilateralnih odnosa.

Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena sa Azerbejdžanom, ministar Košarac istakao je da je BiH u 2022. godini zabilježila rast uvoza i izvoza u odnosu na prethodnu godinu. On je naglasio da BiH iz Azerbejdžana najviše uvozi naftu, te da u ovu zemlju najviše izvozi lijekove.

Delegacija Azerbejdžana posebno je iskazala interes za investicije u energetski sektor i turizam, te za nastavak uvoza lijekova i aluminijuma iz BiH.

Ministar Džabarov uputio je poziv ministru Košarcu da u predstojećem periodu posjeti Republiku Azerbejdžan.

(Biznis.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba