20+ godina
sa vama
BiH

Krišto: EIB jedan od najznačajnijih razvojnih partnera BiH

Autor: Biznis.ba
kristo eib

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto primila je danas u Sarajevu izaslanstvo Evropske investicijske banke (EIB) predvođeno šefom Odjela za zapadni Balkan i Tursku Matteom Rivellinijem, sa kojim je razgovarala o modalitetima unapređenja suradnje.

Predsjedateljica Krišto je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom institucija BiH s EIB-om. Zahvalila je EIB-u za dosadašnju suradnju i potporu Bosni i Hercegovini, posebice na infrastrukturnim projektima na kojima su od ključne važnosti tehnička ekspertiza i financijska potpora EIB-a. Izrazila je interes BiH za jačanje potpore privatnom sektoru kroz povoljne programe kreditiranja da bi se otvarala nova radna mjesta i ubrzao ekonomski rast.

Razgovaralo se o realizaciji dosadašnjih i mogućnosti novih projekata u oblasti cestovne i željezničke infrastrukture, zaštite okoliša, energetike te zdravstvene, vodovodne i sanitarne infrastrukture.

- Predsjedateljica Krišto je rekla da naša zemlja ostaje posvećena evropskim integracijama i regionalnim procesima, čije su osnovice komunikacijska povezanost i strukturalna prilagodba. Dodala je da Bosna i Hercegovina ima potrebu za nastavkom i jačanjem suradnje s Evropskom investicijskom bankom, čija je to temeljna misija. Naglasila je da je EIB jedan od najznačajnijih razvojnih partnera naše zemlje s više od 3,2 milijarde eura kreditnih i grant sredstava uloženih u lokalne i regionalne razvojne projekte od javnog interesa - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Biznis.ba / FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba