20+ godina
sa vama
BiH

Kroz projekt EU podržano pokretanje malih biznisa četvero mladih Goraždana

Autor: Biznis.ba
gorazde

U Gradskoj upravi u Goraždu danas su potpisani ugovori sa četvoro mladih Goraždana čije su ideje o pokretanju malih biznisa sa po 8.000 KM podržane kroz projekt Evropske unije (EU) “Novi pristup kreiranju radnih mjesta - inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada” koji su realizovale lokalne partnerske organizacije u saradnji s Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Najuspješnije biznis ideje odabrane su putem javnog poziva koji je finaliziran potpisivanjem ugovora.

Prethodno je udruženje za lokalne razvojne inicijative “Aldi” organiziralo obuku "Započni svoj posao“ koja je realizovana sa ciljem osmišljavanja poslovne ideje i pokretanja vlastitog biznisa kandidata, kao i obuku "Unaprijedi svoj posao“ za korisnike koji su dobili grant sredstva s ciljem sticanja novih znanja i vještina u pogledu kontrole, nabavke i zaliha, marketinga, troškova, knjigovodstva, poslovnog planiranja i upravljanja ljudskim resursima.

Inžinjer voćarstva Haris Sijerčić zadovoljan je što je dobio priliku za pokretanje vlastitog biznisa u rodnom gradu.

- Mnogo će mi značiti ovaj grant jer je pozamašan iznos, kako bi kupili osnovna i pomoćna sredstva za pokretanje naših biznisa. Moj biznis plan se temeljio na nekoj zdravijoj prehrani, I u našoj ugostiteljskoj radnji ćemo imati neke sokove, smoothije od voća, povrća i sve ono što je zdravije, što možemo ponuditi našim građanima. Ovo je nešto novo u našem gradu i pozivam sve da nas posjete i podrže jer ovo je pozitivno posebno za našu djecu, da ih odvojimo malo od energetskih napitaka, gaziranih pića. Znači samo voće i povrće - kazao je Sijerčić.

Grant sredstva dobila je i Amna Pušilo za pokretanje kozmetičkog salona, Samir Dragolj za obrtničku radnju, dok je Safet Hurtić podržan u projektu online shop.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović najavio je kako će Grad Goražde i ubuduće podržavati ovakve i slične projekte.

- Veoma je značajno da grupa mladih ljudi koji su prepoznati kroz ILO projekat koji se finansira od, svoj biznis sami pokrenu i ono što mi je drago je da su kreativni u svojim poslovima i da će Grad Goražde dobiti na novim vrijednostima. Meni su najdraži ovi projekti kad je riječ o Start-up biznisima i samozapošljavanju. Na takav način Grad Goražde i u budućnosti će raditi sa mladim ljudima gdje imamo mogućnost direktno investirati u njihovo znanje, poslovne ideje i podržat ćemo takve pozitivne priče - kazao je Imamović.

Kandidati koji su ostvarili pravo na grant će dobiti i podršku u mentoring procesu koji će biti zasnovan na saradničkom odnosu između poduzetnika i mentora, pri čemu će se koristiti niz metoda i tehnika kako bi se novoregistrovanom biznisu pružila podrška u poslovnoj administraciji, odabiru dobavljača za nabavku opreme i usluga na tržištu, digitalnom marketingu i boljoj povezanosti biznisa sa krajnjim korisnicima.

Kako poručuju implementatori, ovako kreirana podrška osigurava dugoročan razvoj najboljih poslovnih planova i smanjuje rizik od stagnacije u poslovanju, odnosno potencijalnog zatvaranja firme/obrta.

Partnerske organizacije okupljene u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Goražde čiji je nosilac Grad Goražde su Udruženje ALDI, Srednja stručna škola "Džemal Bijedić“ Goražde, Privredna komora BPK Goražde, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, Obrtnička komora BPK Goražde, Služba za zapošljavanje BPK Goražde i TVC d.o.o.

Projekat “Novi pristup kreiranju radnih mjesta: Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ se realizuje u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji finansira Evropska unija, a realizuje Međunarodna organizacija rada (ILO).

(fena)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba