20+ godina
sa vama
BiH

Ministar Košarac sa predstavnicima komorskog sistema: Podrška inicijativi o zabrani izvoza oblovine

Autor: Biznis.ba
20230613_123134

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu predsjednikom Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH Zdravkom Marinkovićem i predsjednikom Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem o aktuelnim temama u privrednom sektoru.

Sagovornici su podržali zaključak sa nedavno održane zajedničke sjednice Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH o potrebi da institucije na nivou BiH donesu odluku o zabrani izvoza oblovine.

Ministar Košarac je naglasio da je ova odluka važna sa aspekta zaštite i razvoja domaće proizvodnje, kao i da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pratiti inicijative koje dolaze od entitetskih vlada, te ih upućivati Savjetu ministara BiH na usvajanje.

''Zabrana izvoza oblovine jedna je od značajnijih odluka koju je Savjet ministara BiH usvajao na zahtjev nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH. Spremni smo da i dalje podržavamo ovu inicijativu, jer je riječ o zaštitnoj mjeri koja je dala pozitivne efekte za domaći privredni sektor, budući da sirovina ostaje dostupna našim privrednicima'', istakao je ministar Košarac.

Na sastanku je istaknuto da godišnja odluka o suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba, koju Savjet ministara BiH usvaja na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, predstavlja značajnu mjeru podrške domaćem privrednom sektoru, s naglaskom na prerađivačku industriju.

''S tim u vezi, usaglasili smo da je neophodno da se mjesec septembar definiše kao krajnji rok za usvajanje odluke Savjeta ministara BiH o suspenziji i smanjenju carinskih stopa na uvoz repromaterijala. Ovu odluku kreira Ministarstvo na čijem sa čelu u partnerstvu sa komorskim sistemom u BiH. Riječ je o vidljivoj interventnoj mjeri koju usvajaju institucije na nivou BiH u funkciji razvoja privrede Republike Srpske i Federacije BiH'', naveo je ministar Košarac.

Tema današnjeg sastanka bila je i organizacija sajmova i sajamskih manifestacija u zemlji i inostranstvu, s ciljem promocije proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH.

''Naše opredjeljenje je da, u saradnji sa komorskim sistemom, kroz izdvajanje finansijskih sredstava damo doprinos naporima kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH, te da podržimo adkevatne politike entitetskih institucija kada je u pitanju predstavljanje i promocija domaćih proizvoda u zemlji i inostranstvu'', poručio je ministar Košarac.

Biznis.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba